torek, marec 15, 2011

Razstava IZZA IMENI - Dostop.si, 03.03.2011

Razstava IZZA IMENI

Katera je tvoja ulica?

Ideja razstave IZZA IMENI je pregled mariborskih umetnikov, ustvarjalcev, kreativcev... Celotna postavitev predstavlja povezovanje, sodelovanje vseh posameznikov, njihovih želj skupnega delovanja ne glede na individualnost posameznika.

Naša ekipa se je odpravila na otvoritev razstave iZZa iMENi, po le-tej pa smo za rokav »pocukali« Natašo Berk, ki nam je zaupala naslednje...

Kako se je vse začelo...

Nadomestni prostor, ki ga je dobila Pekarna (Infopeka), se je takoj spremenila v galerijo, ki se je imenovala Pekmez. Po pol leta delovanja je galerijo prevzela Lucija Smodiš in spremenila koncept oziroma idejo klasične galerije.
Njen koncept je, da vsak povabljen umetnik spremeni ime galerije, spremeni zunanjo podobo, po domače fasado in seveda ima vso svobodo, kako in kaj bo storil s prostorom in kako bo prezentiral svoje delo.
Lucija me je povabila, da pripravim samostojno razstavo in ker nekako nisem imela pravega izziva do samostojnega izpostavljanja, sem vključila Mojco Lešnik (kuratorka in selektorka). Z Lešnikovo, ki zmeraj išče in raziskuje kako povezati in predstaviti individualnost v skupinskem smislu, kjer se posameznik ne izgubi ampak izpostavi, sva skozi pogovor prišli do ideje, ki se je zgodila včeraj. Iskale sva odgovore, kako v eno celoto povezati umetnike. Tiste, ki so se zavestno odločili in to delo jemljejo resno kot poklic, ustvarjalce in kreativce, torej tiste, ki ustvarjajo v svojem prostem času in oblikovalce, ki delajo po naročilu in delajo uporabne stvari.


Kako in kdaj se rodila ideja za ta projekt ter končno razstavo?

Z Mojco sva dobili idejo prostorske postavitve v obliki ulice, kjer lahko skozi različne prostore predstavimo to različnost v skupinskosti. Povezovanje in sodelovanje je bistveni cilj te celotne ideje in postavitve. Ideja se je rodila natančno pred mesecem dni. Torej, kratek čas za vso organizacijo pa nam je vendar le uspelo. Lečnikova je takoj začela iskat in kontaktirati ljudi ter jih vabiti k projektu. Ker se zaveda individualnosti vsakega posameznika, je z vsakim posebej in z drugim pristopom stopila v kontakt. Ta proces kontaktiranja in spoznavanja posameznikov je prav za prav za Lešnikovo ustvarjalno delo. V Mariboru je vse več ustvarjalcev in umetnikov...tako da bi lahko rekli, da je to le začetek. Zaradi časovne stiske se je odločila, da bo k sodelovanju povabila ljudi, ki jih je imela takoj v mislih in tiste, ki so ji tako rekoč prišli nasproti na ulici. Selekcija je potekala tri tedne od začetka ideje, vse dokler ni bilo potrebno resnično zaključiti selekcije zaradi tiska vabila.

Ker je sodelujočih ustvarjalcev dokaj veliko, me zanima kako ste uskladili različne ideje ter njihovo delo? Ste vseskozi sodelovali ali ste na koncu združili dela ter pripravili razstavo?

Število sodelujočih je veliko, pa vendar premalo za pregledno razstavo vseh ustvarjalcev v Mariboru. Mojca je vsakemu posamezniku predstavila koncept in idejo postavitve in prepustila izbiro. Torej večina se jih je predstavila z delom po lastni izbiri, saj je tudi sama postavitev to dopuščala. Skozi pogovore je usmerjala, kje naj bi bilo vsako posamezno delo postavljeno.


Kako bi Vi na kratko opisali oziroma predstavili vašo razstavo našim bralcem?

V prvem prostoru na levi strani je bil tako imenovan ateljejski prostor, kjer so predstavljena dela v nastajanju, torej dela ki so v procesu ali fazi do končnega produkta. V veliki galeriji, ki ima pomen klasične skupinske razstave, so predstavljena zaključena dela umetnikov vseh generacij in s tem pokazati eno samo delo, ki ga predstavlja. Ulica je bila namenjena vsem tistim, ki se ukvarjajo s tako imenovanim street artom in pa tudi tistim, ki razmišljajo in se ukvarjajo z javnimi zunanjimi intervencijami. V ulici se nahaja manjša galerijica, ki je bila postavljena za nekoga, ki bi morda hotel svoja dela predstaviti kot samostojno razstavo in pa trafika, ki je neke vrste majhna trgovinica za suvenirje in izdelke, ki nastajajo skozi ideje in umetniška dela ter so cenovno dostopnejša.


Vsa ta zajeta raznolikost v celotni postavitvi je velika želja večine v Mariboru, da bi Koroška ulica postala in bila nek umetniški kare.

Na razstavo IZZA IMENI je prišlo zelo veliko radovednežev, kateri so se veselo sprehajali pa tako imenovani ulici ter si ogledovali končne izdelke mariborskih ustvarjalcev. Veliko je bilo tudi povpraševanja o prihajajočih dogajanjih ter želja za sodelovanje in predstavitev svojih del. Za dogovor o le-teh pa boste več informacij dobili na telefonski številki 030 698 573 begin_of_the_skype_highlighting 030 698 573 end_of_the_skype_highlighting.

Vsi tisti, ki na otvoritev niste uspeli priti, pa si vseeno želite ogledati razstavo IZZA IMENI imate za to še slab mesec časa, saj bo razstavljena do 23. marca.

Tjaša POTOČNIK

Ni komentarjev: