četrtek, marec 10, 2011

Tito padel pod Nigradovim bagrom - Večer, 09.03.2011

Tito padel pod Nigradovim bagrom
Zrušitev in prestavitev spomenika Josipa Broza - Tita izpred vhoda v Pekarno precej razburila ustvarjalce in uporabnike alternativne kulturne produkcije
Spomenik Josipa Broza - Tita so podrli delavci Nigrada, ki so asfaltirali parkirišče pri vhodu v Pekarno.
Borut Wenzel
Spomenik Josipa Broza - Tita so podrli delavci Nigrada, ki so asfaltirali parkirišče pri vhodu v Pekarno.

Pred kratkim smo na teh straneh pisali o novem videzu spomenika Josipa Broza - Tita pri vhodu v Pekarno, ko so ga pekarnarji polili s srebrno barvo, "ker se tudi politične barve spreminjajo". V minulih dneh pa so spomenik maršala med asfaltiranjem parkirišča podrli delavci Nigrada, kar je precej razburilo uporabnike Pekarne, čeprav so ga nato ponovno postavili in zdaj stoji "skrit" pod drevesom zraven parkirišča. "Ni prvič, da je v Pekarni navaden delavec rušil kulturno dediščino brez prisotnosti strokovnjakov. V Klubu MC so tako porušili znameniti dimnik, in čeprav so nam obljubili njegovo rekonstrukcijo, bomo na koncu, ob zaključku prenove celotne Pekarne, v najboljšem primeru potešeni le s provizorično maketo," se jezi Ramiz Derlić, vodja Kluba MC in kulturnega društva MC IndiJanez, ki se zelo boji morebitnih posegov tudi v znamenito peč, ki je bistvo celotne Pekarne. Zato opozarja javnost in ostale projektante, da mora ta ostati nedotaknjena.

Nina Arsenovič, direktorica MKC, ki je z mariborsko občino investitor prenove upravne stavbe Pekarne, nam odgovora, kaj bo s Titom in kje bo stal, ni znala podati, čeprav je lega kipa jasno vrisana v projektu prenovljene Pekarne. Tudi na mariborski občini nam konkretnega odgovora niso dali. "V zvezi s prestavitvijo spomenika Josipa Broza - Tita smo obveščeni le posredno. Investitor v zvezi s tem na Mestno občino Maribor ni naslovil nikakršnih vprašanj in vam v tem trenutku še ne moremo odgovoriti na vprašanje. Projekt prenove KC Pekarna pa predvideva, da se spomenik ohrani znotraj Pekarne," je sporočila Tatjana Štelcer, pristojna za odnose z javnostmi iz kabineta župana.
Na Facebooku je bila medtem že ustvarjena stran oboževalcev Vrnite Tita v Pekarno.
Zanimivo ob tem je, da je izvajalec obnove upravne stavbe Konstruktor VGR, Nigrad pa naj bi zgradil parkirišče na željo občine, nas je opozoril Borut Wenzel, strokovni sodelavec Pekarne - Magdalenske mreže. Kako so lahko podrli spomenik, smo vprašali tudi Nigrad, a nam od tam odgovorov še niso poslali.



Ni komentarjev: