petek, marec 18, 2011

Pravljični svet dreves - dostop.si, 14.03.2011

Pravljični svet dreves

Otvoritev razstave Urške Babuder

14.3.2011 14:18:06

Pretekli petek smo se podali v galerijo IZZA IMENI, ki se nahaja na Koroški ul. 18, in si ogledali otvoritev razstave bivše dostopovke, Urške Babuder, ki nas je popeljala v pravljični svet dreves.

Tako smo se sprehodili po galeriji, ki se nenehno spreminja in živi, notranjost nas ponovno preseli v zunanji prostor ulic, po katerih se lahko sprehodimo. Med ulicami si sledijo prazni prostori, ki ponujajo možnost prezentacije tako umetnikom s statusom, kot tistim neuveljavljenim in uličnim umetnikom.

V enem izmed teh prostorov razstavlja tudi Urška Babuder, njena instalacija pa zajema razen slik dreves še travnato površino in klopco, ki nas tako skupaj popeljejo v svet narave, kjer se prepletajo surova moč dreves, njihova neskončna eleganca ter živost teh nežnih bitij, ki nas s časom prerastejo in prekrijejo.

Slike in risbe dreves simbolno oblikujejo naravni prostor v urbani ulični postavitvi. Prostor tako predstavlja prehod iz urbanega v neurbano oziroma odmik od resničnosti in približevanju k samemu sebi - v svet domišljije. Urškina drevesa se nam ne kažejo kot vsakdanja, temveč jih lahko skozi oči umetnice občudujemo v individualni pravljični postavitvi.

Namen instalacije je predvsem občutiti umirjenost, sprostitev, približevanje samemu sebi in notranjem jazu. Iz prehoda na ulico se tako kaže skladnost bivanja, ki je značilen tudi za Maribor, saj je to mesto, ki skladno živi v objemu gričev, zelenja in parkov.

Z umetnico Urško Babuder pa smo opravili tudi intervju, kjer smo jo povprašali: »Zakaj drevesa?«





O sami predstavitvi galerije, o njenem začetku delovanja, o novem konceptu oziroma ideji klasične galerije pa smo se pogovarjali z Lucijo Smodiš. Njen koncept je, da vsak povabljen umetnik spremeni ime galerije, prav tako spremeni zunanjo podobo in s tem pridobi vso svobodo, kako in kaj bo storil s prostorom in kako bo prezentiral svoje delo.

Mojco Lešnik(kuratorka in selektorka) pa smo povprašali, kaj nam lahko pove o sami ideji razstave, ideji instalacije, saj je kot idejna vodja tista, ki je »zakrivila« izgradnjo uličic, ki povezujejo in predstavljajo individualnost v skupinskem smislu. Odgovorila je, da je bila prvotna ideja, da bi v galerijo postavili štiri umetnike, z izgradnjo ulice pa so tako lahko k sodelovanju vključili razen umetnikov tudi ulične umetnike, ki so se imeli možnost predstaviti znotraj galerije. K sodelovanju so tako pritegnili veliko število umetnikov (uveljavljenih in neuveljavljenih), zanimanje za tovrstne projekte pa še kar narašča, smo lahko razbrali iz besed Mojce Lešnik. In kaj je cilj v prihodnje? Baje, da na novo postaviti kar celotno mesto.

Janja HLEB

Janja HLEB

Gregor VERDOVŠEK

Ni komentarjev: