sreda, avgust 04, 2010

Prenova z vlomi - 7DNI, 21.07.2010

Prenova z vlomi
Mariborska Pekarna je bila od 1994. leta bolj ali manj avtonomno območje. Zdaj je avtonomnost močno napadena.

Tako imenovana prenova je ponovno poskrbelo za vročo kri. Najprej so se morali začasno izseliti uporabniki prostorov glavne stavbe. Tudi Mladinski center Indijanez (MC), ki se je z Mestno občino Maribor (MOM) dogovoril, da se selijo takoj, ko jim zagotovijo primeren prostor za shranjevanje drage opreme oz. dva meseca pred pričetkom del. Ker se je z delom mudilo, se pri MOM rokov niso mogli držati, MC-jevci pa se niso mogli izseliti zaradi dopustov, o čemer so MOM tudi obvestili. Do 12. julija naj bi njihove stvari ostale nedotaknjene. Pa ni bilo tako. Še pred ponedeljkom so odprtih ust obstali pred vrati nekdanjega studia in prostorov za nočitve izvajalcev. "Vrata so bila odtrgana, po tleh so ležali polomljeni deli inventarja, vlomljeno je bilo v omare," pravijo. "Med inventarjem so bili tudi deli laserskega projekcijskega sistema, ki presega vrednost 25 tisoč evrov." Kam je šel inventar, lahko le domnevajo.

Prav tako ne vedo, kdo je odgovoren za vlom in deložacijo. Jeza je upravičena: "V pravni državi bi bilo pričakovati, da deložacijo izvajajo v skladu z zakonodajo, ob prisotnosti policistov in pristojnih inšpekcij." Obvestiti bi jih morali tudi pisno in jim predati zapisnik o popisu imetja. In če MC-ju do sedaj še niso uspeli zagotoviti ustreznih nadomestnih prostorov (nazadnje jim je MOM ponudila klet pod Kulturnim inkubatorjem, a so ponudbo zaradi neustreznosti prostora zavrnili), pa so večino - pisarno MMSM, prostore Metka TV pa tudi kontejnerje v Pekarni - dobili pri Pekarni Magdalenske Mreže (PMM), ki od leta 1997 deluje kot nekakšna krovna organizacija.

To pa ni edina sporna točka. S prenovo naj bi Pekarna "zasijala" v novi podobi, ob čemer se obiskovalci sprašujejo, ali bo po tem še sploh enak kulturni prostor kot sedaj. Poleg zunanje se obetajo tudi notranja in strukturna prenova. V okviru slednje želijo izpeljati primer "uspešnega" javno-zasebnega partnerstva - partnerstva države in javnosti oziroma nevladnih organizacij. Kdo bo upravljal Pekarno? Mladinski kulturni center (MKC), MOM in (vsaj na začetku) PMM. Nov model obljublja veliko, tudi delovna mesta, ob tem pa se sprašujemo, kdo bo pravzaprav zagotovil plače in ali ne bo z zasebno-javnim partnerstvom morda kdo izkoristil priložnosti za profit? Zanimivo je tudi, da se bo obnova MC-ja in Gustafa, ki slovita kot stebra alternativne kulture, začela, ko bo Maribor evropska prestolnica kulture.

Simona Drevenšek

Ni komentarjev: