četrtek, avgust 19, 2010

Delovne počitnice/Working Holidays - 19.08.2010

Delovne počitnice/Working Holidays


Luce Moreau: - Landmarks/Mejniki: območja odboja svetlobe v pokrajini so kot območja odpora, v katerih je sončna svetloba s svojim naravnim naklonom odbita in postane signal.
(Arhiv Pekarne Magdalenske mreže)
Luce Moreau: - Landmarks/Mejniki: območja odboja svetlobe v pokrajini so kot območja odpora, v katerih je sončna svetloba s svojim naravnim naklonom odbita in postane signal.

Poletna umetniška sezona Delovne počitnice (Working Holidays) v Mariboru se nadaljuje. V okviru le-te društvo OTTO-Prod./La Vitrine vabi, da odkrijete najnovejša dela francoskih umetnikov Luce Moreau in Paul Destieuja. Na ogled so dela, ki jih je Luce Moreau ustvarila tekom svoje fotografske rezidence, ki jo je izvedla v kulturnem centru Pekarna Magdalenske Mreže v mesecu juliju.

Serija Landmarks/Mejniki je projekt, ki vzpostavlja anamorfozo iz svetlobnih točk, lociranih v pokrajini okoli Maribora. Po izboru točke v pokrajini, ki jo je obdržala do konca, je umetnica ob pomoči ekipe in na podlagi predhodnega načrta inštalirala sistem ogledal, ki so odsevala sončno svetlobo v fotografsko lečo. Tako so v pokrajini nastale različne generične in geometrične oblike. Območja odboja svetlobe v pokrajini so kot območja odpora, v katerih je sončna svetloba s svojim naravnim naklonom odbita in postane signal. Dialog med virom svetlobe - soncem - in fotografinjo postane intimen in privilegiran, saj je dostopen samo iz fotografinjinega izvirnega gledišča.

Inštalacija Multipli sistemi: za ogledalom, ki služi kot zaslon, inštalacijo Multipli sistemi sestavljata izmerjeni svetloba in tema. Proces uhajanja svetlobe skozi luknjico je pomnožen in omogoča nadnaraven pogled na sonce in nebo, ki se odvija v realnem času. Inštalacijo, katere osnovo predstavljajo različne nebeške pokrajine (ki so odvisne od meteoroloških razmer), si je od včeraj po predhodnem dogovoru možno ogledati dnevno med 17. in 18.30 uro.

Multimedijski center Kibla pa je v okviru intermedijske platforme in poletnega umetniškega programa Working Holidays/Delovne počitnice povabil kolektiv OTTO-PROD, da predstavi projekt Nadal, avtorsko delo umetnika Paula Destieuja. Projekt NADAL je namenjen raziskovanju meja v športu, arhitekturi in umetnosti na podlagi soočenja različnih kodov urbanih športov (parkour, nogomet na strehi), video iger in robotskih kultur. Konfiguracija, ki je nastala kot prostorsko specifična instalacija, bo naselila galerijo Kibela, s čimer bo omogočila fizično aktivacijo galerijskega prostora. Instalacija deluje kot relejni sistem, ki ga sestavlja več naprav za podajanje teniških žogic. Igra, imenovana po slavnem tenisaču, je zelo blizu digitalnemu hrošču - v kontekstu zanke je naprava v interakciji izključno z drugo napravo. Otvoritev bo 3. septembra, razstava bo na ogled do 11. septembra.

kr

1 komentar:

Zoran pravi ...

Danes predvsem zaradi krize kaj čemo ,..
vse počitnice so take pač.