sreda, junij 08, 2005

Festival Magdalena v Mariboru

Spekter, 8.Junij 2005

V Mariboru se je 12. maja z odprtjem razstave tekmovalnih del na Židovskem trgu pričel mednarodni festival Magdalena, festival kreativnih komunikacij, ki je letos potekal že sedmič zapored. Po besedah predsednice festivala Tine Fras Magdalena poveličuje odgovorne prakse, kreativno komunikacijo, sveže ideje, nove strategije in medijske oblike.
Letošnja novost Magdalene 2005 je bil sistem on-line prijav. Prijavljenih del je bilo za dobrih deset odstotkov več kot leto poprej, kar pomeni, da je bilo na različnih lokacijah po Mariboru na ogled 645 del ustvarjalcev iz petnajstih držav. Mladi ustvarjalci do trideset let so se na festivalu pomerili v treh glavnih tekmovalnih kategorijah, in sicer v tisku (print), filmu (motion) in interaktivnih medijih (interactive), ter v ločeni kategoriji drugi mediji in se potegovali za več kot petnajst festivalskih nagrad: magdaleno, zlate petke, zlate in srebrne modrce ter posebne nagrade. Največ del so prijavili slovenski ustvarjalci (341), sledili so jim hrvaški (94 del). Prav mladi ustvarjalci iz Hrvaške so letos najbolj slavili, saj so dobili nagrado za najboljšo delo festivala – magdaleno, zlato petko za film in zlato petko za interaktivni medij. Magdaleno 2005 je prejel Daniel Vuković za promocijski film Kosilo. Sporočilo filma je zelo preprosto, vendar učinkovito. Oče skozi okno (po)kliče na kosilo svoje otroke. Pri tem se zelo muči in trudi, da se spomni imena vseh desetih otrok. Promocijski film je narejen za kondome Durex.


Mladi ustvarjalci so ponovno pritegnili s kreativnimi zapisi, ki so podobni agencijskim natečajem za novo oglaševalsko akcijo in so ena od posebnosti festivala.
Dela je ocenjevala šestčlanska mednarodna žirija, v kateri so bili Bogdan Naumovic, predsednik žirije, in regionalni kreativni direktor agencije Leo Burnett iz Romunije, Marc Brummund, filmski režiser iz Nemčije, Ozren Škondrič, grafični in spletni oblikovalec iz Slovenije, Giovanni Lunghi, profesor oglaševanja na Univerzi v Udinah v Italiji, Felipe Taborda, grafični oblikovalec iz Brazilije, in Eriks Stendzenieks, kreativni direktor agencije Zoom! iz Latvije.
Med predavatelji so bila znana imena iz sveta javne komunikacije. Novost Magdalene 2005 je bil SIOL-Club, debatni kotiček, kjer so udeleženci po vsakem predavanju imeli priložnost tudi osebno spoznati goste festivala.
Željo po spoznavanju lokalnih oblikovalcev sta na predavanju prva izrazila kreativna direktorja MTV Networks International Cam Levin in Peter Moller, ki sta, bolj kot spregovorila, pokazala MTV-jev odnos do vizualne umetnosti s projektom Art Breaks.
Sledilo je predavanje Brazilca Felipa Taborde, ki je dejal, da kakovost vizualnega oblikovanja po svetu upada. Felipe Taborda je grafični oblikovalec, ki ustvarja predvsem na področju kulture, glasbenega in knjižnega založništva. Njegova dela so bila pred kratkim objavljena v knjigah Graphic Design for the 21st Century – 100 of the World’s Best Graphic Designers (založba Taschen) in World Graphic Design (Marell Publishers).
V sobotnem programu je navdušil Anglež Charles Landry, ki s svojim podjetjem Comedia pripravlja celostne projektne revitalizacije in razvoja mest po vsem svetu.
Eden od zanimivejših sobotnih predavateljev je bil tudi Enrique R. Grullon, spletni oblikovalec iz Benettonove Fabrice, ki je predstavil United People, tj. Benettonov globalni sistem videosporočil po trgovinah po vsem svetu, s katerim posnamete sedemsekundni video sebe. Tako so po Grullonovih besedah Benettonovi potrošniki povezani med seboj po vsem svetu.
V sklopu festivala so se v Umetnostni galeriji Maribor predstavili Vladan Srdić s samostojnim projektom Commonications in skupina desetih oblikovalcev Nove srbske estetike s projektom UNDO.
In nočno družabno dogajanje? Vrhunec Magdalene 2005 je bila podelitev nagrad v Narodnem domu, ki je bila zelo privlačna zaradi prav posebnega voditelja – animirane žabe. Žaba je bila maskota festivala in se je pojavljala v celostni grafični podobi festivala. Po podelitvi nagrad se je zabava nadaljevala s kozarčkom v Kibli in kasneje v Gustafu s Kar češ brass band.

Komaj čakam naslednje leto!

Petra Simončič

Ni komentarjev: