četrtek, junij 16, 2005

Prenova območja "Pekarna" v Mariboru

Večer,16.Junij 2005 (pdf)

Rezultati in razstava vabljenega arhitekturnega natečaja

Od vojaškega kompleksa prek skvota do centra mladinske kulture
Otvoritev razstave natečaja nocoj ob 19. uri v prostorih Hladilnice v kompleksu Pekarne

Kompleks nekdanjega oskrbnega skladišča s pekarno je bil sprva zasnovan za vojaške potrebe. Zaznamuje predel med Jezdarsko ulico in železniško progo kot zaprt skupek skladišč in dveh pekarn, zgrajen pred letom 1897 kot Cesarsko kraljevo vojaško oskrbno skladišče. Spočetka umeščen v Magdalensko predmestje z direktno navezavo na železnico je kompleks danes popolnoma integriran v mestni organizem ter z odhodom Jugoslovanske ljudske armade demitaliziran. Leta 1994 je zaseden s strani Magdalenske mreže - neformalnega združenja mladinskih organizacij in kulturnih ustvarjalcev - z namenom zagotovitve prostorov za potrebe mladinske kulture.

Sedaj v kompleksu deluje 11 društev, 1 zavod, 1 fondacija, 1 verska skupnost ter variabilno število neformalnih skupin in posameznikov, delujočih predvsem na področju kulture (civilne pobude, slikarji, glasbene skupine, kiparji). Trenutne dejavnosti generira Zavod Pekarna, s prenovo pa bo vanj umeščen tudi Mladinski kulturni center, ki danes nima lastnih prireditvenih prostorov.

Vabljen arhitekturni natečaj

Decembra 2004 je Mestna občina Maribor v sodelovanju z Društvom arhitektov Maribor razpisala vabljen enostopenjski anonimni arhitekturni natečaj z namenom pridobiti čimbolj kakovostno osnovo za izvedbo prenove kompleksa ter ustvariti novo produktivno okolje za samostojno in neodvisno kulturno produkcijo. Za oceno natečajnih del je bila imenovana komisija v naslednji sestavi: Andrej Šmid, u. d. i. a. (predsednik komisije), mag. Bojan Labovič, dipl. režiser in Jolanda Bizjak, u. d. i. g. (oba za naročnika), mag. Tomaž Kancler, u. d. i. a. in Dejan Štampar, u. d. i. a. (oba za Društvo arhitektov Maribor), konzultanta Borut Wenzel kot predstavnik Zavoda Pekarne magdalenske mreže in Dragica Marinič kot predstavnica MKC ter skrbnik natečaja Simon Tekavec u. d. i. a.

Natečajne rešitve

Štirje prispeli natečajni elaborati so avtorsko delo mlajših arhitektov oz. avtorskih skupin. Žirija je predložila podelitev dveh prvih nagrad ter tako avtorjem elaborata pod šifro 745398 jamči avtorsko sodelovanje pri izdelavi projektov prenove območja Pekarne, razen za objekta Lubadar in Upravna stavba, kjer se sodelovanje jamči avtorjem elaborata pod šifro L1940P.
Zmagovalna rešitev pod šifro 745398 je delo vabljene avtorske skupine iz Maribora v sestavi: Kaja Pogačar, Robert Veselko in Andrej Žižek. Projekt prenove predvideva prevrednotenje obstoječih kvalitetnih elementov in predelavo vseh ostalih. Kakovost rešitve je v trajnostni zasnovi nadaljne regeneracije kompleksa mladinskega centra tako, da se ohranijo osnovna prostorska razmerja, ob tem pa odpravijo vse obstoječe funkcionalne zadrege. Cilj elaborata je zmanjšati strukturiranost elementov v prostoru in s tem raznolikost celote, barve in materiali se poenotijo, nova homogena podoba pa posreduje občutek udobja. Dvorana Gustaf kot najpomembnejši objekt centralizira osrednji prostor, ohrani se ostenje in uporabi zaradi akustičnih lastnosti. Uprava se prestavi v objekt Hladilnice, ki je lociran centralno v samo jedro dogajanja, z vzhodne strani se izvede novo vstopno območje v kompleks. Objekt Pekarne ohranja sedanjo prostorsko rabo, v zgradbi Uprave pa se predvidijo prenočitvene zmogljivosti. Lubadar ostane nespremenjen po zunanjem izgledu, fleksibilno notranjost v obliki lofta pa zaznamujejo premične predelne stene. Projekt vzpostavlja nov koncept prostih površin, obdeluje območje kot celoto in ga žirija predlaga kot nosilca bodočih posegov v območje Pekarne.
Zmagovalna rešitev pod šifro L1940P je delo projekt vabljene avtorske skupine v sestavi: Danijel Čelig, Jurij Maleševič, Miha Pešec in Kristina Rakušček. Osnovna kakovost elaborata je premišljen izkoristek vseh urbanističnih možnosti in njihova aplikacija v arhitekturnem smislu: projekt predlaga novogradnjo ob Žitni ulici na mestu objekta Hladilnice in Pekarne, kar v samo dogajanje območja z odprtostjo parterja pritegne tudi Magdalenski park. Objekta Lubadarja in Uprave se rekonstruirata in dajeta območju trdnost zgodovinskega okvirja. Obnova Lubadarja navzven ohranja svojo podobo, znotraj pa umestitev raznih vsebin kvalitetno rešuje z osrednjo zenitno osvetlitvijo skozi vse etaže. Dvorana Gustaf je novogradnja v celoti, Upravna stavba izkazuje primernost rešitve z nadzidavo, vertikalno funkcionalno razdelitvijo in zrelimi tlorisnimi rešitvami.
Predložena rešitev opisuje nasprotja, ki se dopolnjujejo, in sicer obstoječi rekonstruirani objekti s historično govorico ter novograjeni z dematerializirano. Skupen imenovalec obeh je njihova uporabnost.

Rešitev pod šifro Tepih je delo naslednjih avtorjev: Gašper Medvešek in Tomaž Ebenšpanger. Območje se obravnava kot večnamenska ploščad urbane mestne kulture, ki se osmisli z razporeditvijo predlaganega programa v obstoječ stavbni fond tako, da ga v največji možni meri ohranja in prenovi. Pečat elaborata je rušitev dvorane Gustaf, ki jo avtorji potopijo v podzemlje in se s tem ognejo vplivov hrupa na okolje ter hkrati odprejo proste površine - veliko dvorišče kot "preproga" korenito redefinira kompleks, saj poveže dve prosti površini dvorišča in parka. Javni prostor tako dobi karakter združevanja različnih dogodkov na enotni površini.

V arhitekturnem smislu se ohranijo vsi ostali objekti, pridobi se nova urbana situacija.

Rešitev pod šifro Passeggiata je delo naslednjih avtorjev: Stojan Skalicky in Črt Čuček. Vodilo rešitve je povezovanje posameznih objektov v zaključen organizem, kar se izvede z mostovži med etažami vseh obodnih objektov, ki omogočajo komunikacijo med različnimi funkcionalnimi sklopi. Dvorana Gustaf je kot generator kompleksa zasnovana kot mehka transparentna struktura. Polprosojna polnila fasade zabrišejo mejo med zunanjim in notranjim prostorom ter ustvarijo vso dvorišče kot osrednji prireditveni prostor.

Upravna stavba se nadzida tako, da se višina venca ujema s sosednjim objektom in tvori niz zgradb ob železnici. Z novogradnjo na mestu Pekarne se zaključi kompleks proti jugovzhodu in s prehodom med Hladilnico naveže na Magdalenski park.
Vsi predstavljeni projekti so prinesli kvalitetne rešitve, ki predstavljajo globja razmišljanja o bodoči podobi območja. Arhitektura tukaj ni le prostorsko kombiniranje oblik in njen tvorec ni tisti, ki pozna le tehnične in metodološke zakonitosti. On bere sintakso področja, občuti kompleksnost in principe, po katerih je ustrojeno, da se lahko prepusti domišliji ustvarjanja.

Mladinska kultura kot generator vsake družbe bo tako tudi v Mariboru dobila svojo priložnost, umeščeno med izvirnost oblike, izpolnjevanje programskih zahtev, vpetost v širši prostor, a determinirano s prioriteto možnosti realizacije.

Otvoritev razstave je nocoj, v četrtek, ob 19. uri v prostorih Hladilnice v kompleksu Pekarne.
Mateja Pocajt

Ni komentarjev: