petek, maj 27, 2005

Na nagi riti dan

Žurnal,27.5.2005

Pod takšnim imenom je v Pekarni potekal ustvarjalni dan študentov oddelka za likovno umetnost PEF iz Maribora, dijakov in osnovnošolcev.

Dogodek je organiziral Emper KUD v sodelovanju z Akademijo za umetnosti v ustanavljanju in multikulturnim centrom Pekarno magdalenske mreže. Organizatorji so na ta način želeli vzpostaviti povezavo med med levim in desnim bregom reke Drave, med izobraževalnimi in kulturnimi inštitucijami, doseči druženje, izmenjavo mnenj in izkušenj tako med študenti, kot tudi med študenti in profesorji. Bistveni del dneva je bil ustvarjanje. Z njim so želeli poudariti pomen likovne dejavnosti na področju Maribora. Vabljeni so bili tudi likovni pedagogi srednjih in osnovnih šol iz Maribora, ki so pripeljali zainteresirane dijake in učence. Ime dogodka morda zveni provokativno, so povedali organizatorji, vendar gre za interpretacijo pregovora, ki nas opozarja na kruto realnost, ki ustvarjalce čaka po študiju; ustvarjanje je ta dan namreč potekalo brez korektur profesorjev.


Pekarna kot atelje

Ob lepem vremenu je na platoju Pekarne ustvarjalo kar 80 mladih, razvrščenih v 15 skupin. Med njimi so bili predvsem študenti z oddelka za likovno umetnost PEF pa tudi gimnazijci in učenci osnovnih šol. Plato Pekarne se je spremenil v kiparski, slikarski, risarski in grafični atelje. Za vzdušje so poskrbele tudi stojnice Pisane besede, Ciproša, Mine, KMŠ in Akademije za umetnosti Univerze v Mariboru v ustanavljanju.
Vsak udeleženec in obiskovalec si je lahko na prizorišču na majico naslikal znak celostne podobe festivala, ki sta jo oblikovala Matic Brezovšek in Domen Rupnik.

Podelili nagrade

Zvečer je vsaka skupina po svoji presoji razstavila dela na platoju Pekarne in v dvorani Gustaf. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali izr. prof. Oto Rimele, spec., izr. prof. Samuel Grajfoner, spec., in študent Lucijan Jošt pa je podelila nagrade in priznanja. Prve nagrade niso podelili, drugo nagrado je prejela skupina Bučke, tretjo pa skupina No name. Izjemno nagrado sta prejeli skupini iz Prve in II. gimnazije Maribor. Razglasitev nagrad sta popestrili še absolventki Ana Pečar in Vesna Krebs, ki sta miksali video klipe, narejene med ustvarjalnim dnem. Prireditev je bila zelo dobro obiskana, prisotni so bili skoraj vsi profesorji oddelka za likovno umetnost, častni gost pa je bil dekan Pedagoške fakultete red. prof. dr. Bojan Borstner. Organizatorji obljubljajo razširitev dogodka v vsakoletni mednarodni festival.
MARIJA CREŠNJEVEC

Ni komentarjev: