sreda, junij 08, 2005

Na nagi riti dan

Spekter,8.Junij 2005

Ko entuziazem gleda čez ušesa, ko študijske obveznosti niso dovolj, ko je nasmeh na obeh straneh reke Drave, ko začne trava rasti in sonce žgati, takrat je razlogov za razuzdano spomladansko ustvarjanje in rajanje več kot dovolj.17. maja se je v organizaciji Emper KUD in sodelovanju z Akademijo za umetnosti UM (v ustanavljanju) in multikulturnim centrom Pekarne Magdalenska mreža zgodil ustvarjalen Na nagi riti dan.Študenti Oddelka za likovno umetnost so se razdelili v skupine, ki so v Pekarni ves dan ustvarjale na temo Adam in Eva pod drevesom spoznanja, in sicer na področju slikarstva, kiparstva, risanja in grafike. Lepemu vremenu in dobri organizaciji je na platoju Pekarne uspelo navdahniti kar 80 ustvarjalcev, razvrščenih v 15 skupin. Tja so prihajali opremljeni z materialom, ki so ga čez dan transformirali v likovno delo. Bili so odpadni kosi železa, uničeni dežniki, jabolka, cevi, avtomobilske gume, kosi lesa, manjkal ni niti varilni aparat. Spet drugi so prinesli platna, akrilne barve in slikarska stojala. In tretji: računalnik, kamero in fotoaparat.Vsaka skupina si je nadela ime in se prijavila na infostojnici. Sledilo je razvrščanje po prizorišču, koncentracija in improvizacija, druženje in sproščanje, sonce, ritmi rokenrola in pivo. Krasno ustvarjalno vzdušje je dvorišče Pekarne spremenilo v pravi odprti atelje. Popestritev so bile tudi stojnice Mine (Mariborske mladinske informacijske ambasade), antikvariata Pisana beseda, Kluba mariborskih študentov, bukvarne Ciproš in Akademije za umetnosti Univerze v Mariboru v ustanavljanju. V dvorani Gustaf pa so se ves dan odvijale projekcije iz arhiva Oddelka za likovno umetnost, art videi in videodokumenti.

Okoli enajste ure so se pridružili še dijaki I. in II. gimnazije pod mentorstvom profesorice za likovno umetnost Natalije Rojc Črnčec in skupina učencev iz osnovne šole Janka Padežnika pod vodstvom učiteljice Andreje Javernik. Organizatorji so učencem nudili barve, čopiče in kartone, gimnazijci pa so si material poiskali kar sami v okolici prizorišča. Vseskozi so bili pri dogajanju prisotni tudi profesorji Oddelka za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, ki so sestopili s piedestala in na glavo obrnili običajno razmerje študent – profesor. Tako je bil tudi uresničen eden od temeljnih ciljev dogodka. Vsak udeleženec in obiskovalec si je lahko na prizorišču na majico ali hlače nalikal znak celostne podobe dogodka, ki sta jo oblikovala Matic Brezovšek in Domen Rupnik. Temo dneva so določili profesorji. Stvaritve je strokovna žirija (izr. prof. Oto Rimele, spec., izr. prof. Samuel Grajfoner, spec., in Lucijan Jošt, študent) ob zaključku dneva ocenila. Dela so bila samostojno razstavljena na platoju Pekarne in v dvorani Gustaf. Ob odprtju razstave in razglasitvi nagrajencev je bilo poskrbljeno za kratek program, ki ga je vodil Matic Brezovšek, besedo je imel tudi član žirije profesor Rimele. Za izvirno sceno sta poskrbeli absolventki Oddelka za likovno umetnost Ana Pečar in Vesna Krebs, ki sta v živo miksali videomaterial, ki je nastal tekom dneva. Strokovna žirija, ki je po besedah profesorja Ota Rimeleta merila predvsem delovno temperaturo, je imela vsekakor težko delo. Na koncu pa se je odločila, da prve nagrade ne podeli, drugo izroči skupini Bučke, tretjo pa skupini No name. Žirija se je glede na okoliščine odločila, da podeli tudi izjemno nagrado dvema skupinama s I. in II. gimnazije Maribor – razstavni termin v galeriji Media Nox. Podelitve nagrad se je udeležil tudi častni gost, dekan Pedagoške fakultete red. prof. dr. Bojan Borstner.
Vizija organizatorjev Na nagi riti dneva je dogodek razširiti na večdnevni festival, ki bo gostil tudi glasbenike in študente z drugih likovnih šol in akademij drugih držav. Ker pa bo tak festival organizacijsko in predvsem finančno zahtevnejši, že sedaj apeliramo na vse potencialne donatorje in sponzorje. Ob tej priložnosti tudi iskrena hvala vsem sponzorjem prvega Na nagi riti dneva, še posebej pa gre zahvala strokovni in moralni podpori Centra za umetnosti UM in Akademije za umetnosti UM v ustanavljanju.
Na nagi riti dan je dokaz, da študenti likovne umetnosti kljub visokemu letenju znajo poskrbeti za vse potrebno pred pristankom na nagi riti. Prihodnja leta in z ustanovitvijo AUM nas bo še več, ki se bomo zavzemali za to, da bo mesto Maribor ne samo univerzitetno mesto, ampak tudi kulturna prestolnica.

Domen Rupnik

Ni komentarjev: