torek, oktober 27, 2009

Garage Explosion 2009 - Dostop.si 24.10.2009

Garage Explosion 2009
Maribor je v soboto, 23.10.2009 utripal v duhu rock'n'roll festivala. V dvorani Gustaf se je namreč s pričetkom ob 20h odvil Garage Explosion 2009. Nastopilo je sedem skupin iz Srbije, Hrvaške in Slovenije. Zvezde večera: The Bambi Molesters!


V mariborski Pekarni se je odvil že tradicionalni, 5. Garage Explosion, mednarodni festival garažnega rock'n'rolla. Na samem začetku še maloštevilno publiko so ogreli Celjani God Damn It Boys, ki so po mnenju organizatorja eni izmed upov slovenske rock scene. Nadaljevali so Hare Krišna Hippie Groovies iz Ljubljane. Skupina, ki jo njihov vokalist tudi zaradi svojega glasu, še bolj pa zaradi same pojavnosti nekoliko zasenči. Poseben stas v kombinaciji s samozavestnim nastopom, to je vokalist, ki zaznamuje ljubljansko zasedbo. Naslednji so ob že polni zasedenosti dvorane nastopili prvi gostje iz tujine, bivša kultna zasedba Korozija, zdaj The Corrosion, so se po mirovanju zopet prikazali. Nekje v zlati sredini so koncertirali The Bambi Molesters, zvezde festivala. Zasedba velja za eno najbolj uveljavljenih skupin instrumentalnega surfa. Ob poslušanju The Bambi Molesters se ti pred oči prikrade slika, film, pod katerega je obvezno podpisan eden in edini Quentin Tarantino. The Bambi Molesters in Tarantino gresta z roko v roki. Poenostavljeno bi lahko rekli, da je njihova glasba takšna, ki… enostavno paše in te smo se lahko nadejali kar slabo uro. Pravo nasprotje pa je bil zagrebški trio Eichmann Family. Vokalist-kitarist, kontrabasist in bobnar sicer slovijo po divjih rock'n'roll izbruhih, kar so nam prikazali/dokazali tudi v Gustafu. Posebnost njihovega koncertiranja je bila že v tem, da niso igrali na odru, kot vsi ostali, ampak kar med občinstvom. Dobra, energična glasba in še bolj energičen nastop. Kontrabasist je prav »mučil« svoje veličastno glasbilo in v določenem delu nastopa celo sestopil nanj. Zanimivo. Presenetili so tudi Slovenci Dicky B. Hardy, poznani iz devetdesetih, ki se vračajo na sceno. Kot zadnji so se zvrstili novosadski Ragman, a z njihovim nastopom festivala še ni bilo konec, saj se je ta preselil v Ilirsko Bistrico, v tamkajšnji MKNŽ, najprimernejši kraj za Garage Afterparty.

Garage Explosion sicer dobiva vedno več sorodnih festivalov, ki se mu postavljajo ob bok. Tako se istoimenski festival odvija v Splitu, v Zagrebu je to Garage Spring Roll, v Beogradu Garage Fire, v Sloveniji pa je ob mariborskem še ljubljanski, z imenom Outta Control.


Tanja ZDOLŠEK Tanja ZDOLŠEK Gregor VERDOVŠEK

Ni komentarjev: