ponedeljek, september 21, 2009

Surova energija proti čisti - Večer, 18.09.2009

Surova energija proti čisti

Apel kulturnih ustvarjalcev, ki so "izviseli" z mednarodnimi projekti, ostal brez odgovora

"Podpisani akterji pod skupnim imenom Surova energija javno pozivamo odgovorne, da javnosti pojasnijo, zakaj letos poziva za mednarodne projekte s strani Mestne občine Maribor ne bo. Alegorično (?) je namreč, da ta informacija ni bila posredovana v času, ko je bil odprt javni poziv za sofinanciranje akcij in projektov na področju kulture, na katerega bi se izvajalci prijavili s svojimi mednarodnimi projekti. (...) Predlagamo, da v kolikor občina sredstev za mednarodne projekte ne bo zagotovila, naj prevzame odgovornost in poveže zavode, društva, posameznike z gospodarskim sektorjem in tako na njih apelira, da podprejo mednarodne projekte, ki so zaradi pomanjkanja sredstev in naknadnega, neažurnega obveščanja javnosti, izviseli. Pristojne na Mestni občini Maribor pozivamo k odgovornemu ravnanju!"

Takšen apel so 3. septembra podpisali in poslali v javnost, in na občino, nekateri samostojni ustvarjalci na področju kulture in nekatere institucije (festival dokumentarnega filma DokMa, Društvo za vizualno komunikacijo Magdalena, Plesna izba, festival Nagib, Pekarna magdalenske mreže, Zofijini ljubimci...) Pred dvema dnevoma podpisnikom z občine še niso odgovorili, vsi odgovori in pojasnila, ki so jih zahtevali v pismu, so prišli do njih preko medijev. No, očitno tudi tale.

Iz kabineta župana MOM so na vprašanja "koliko sredstev je bilo lani razdeljenih iz postavke mednarodni projekti in komu? Ali so bili prijavitelji vnaprej obveščeni o letošnji ukinitvi postavke in so torej lahko prijavljali svoje projekte na druge postavke? Ali jim je omogočeno kandidiranje za sredstva iz postavke 'evropska prestolnica kulture' (EPK)?" odgovorili: v letu 2008 so na proračunski postavki Mednarodni programi in projekti zagotovili 23.000 evrov. O letošnjem umanjkanju razpisa pišejo: "V letošnjem letu je v teku več zahtevnih investicijskih projektov na področju javne kulturne infrastrukture, ki v seštevku predstavljajo znatno obremenitev proračuna, sredstva je že v letošnjem letu potrebno zagotavljati tudi za pripravo in izvedbo EPK. Kljub temu smo na MOM na področju podpore programskim vsebinam na področju kulture izvedli Javni razpis za izbor programov v javnem interesu na področju kulture ter Javni razpis za sofinanciranje akcij in projektov na področju kulture, za izvedbo Javnega poziva za mednarodne projekte na področju kulture pa nam z rebalansom proračuna konec junija letos žal ni uspelo zagotoviti dovolj sredstev." Na vprašanje, ali prijavitelji res niso bili obveščeni o ukinitvi postavke, odgovora nismo dobili, vendar je iz konteksta jasno, da je bila odločitev jasna (oziroma javnosti predstavljena) šele po izvršeni prijavi. Zanimiv pa je zadnji del odgovora: "V letošnjem letu pripravljamo izvedbo večjega podpornega mehanizma od prej omenjenega; v sodelovanju z nosilno organizacijo EPK (Narodni dom) bomo izvedli javni poziv za kulturne programe v okviru podpore programom EPK. Pričakujemo, da bomo z izvedbo tega podpornega mehanizma lahko zagotovili znatno višja sredstva, kot bi jih lahko na javnem pozivu za mednarodne projekte, in da bomo v tem smislu lahko kvalitetnejše sofinancirali kulturne programe. Pričakujemo, da bo ta javni poziv objavljen še v mesecu septembru."

Ker se "surova energija" postavlja nasproti "čisti energiji", promocijskemu geslu Maribora kot EPK, bo zanimivo videti, kako se bo odrezala na omenjenem pozivu. Kako znatno višja bodo skupna sredstva v okviru tega podpornega mehanizma, pa bo znano kmalu.


Petra Vidali

Ni komentarjev: