četrtek, september 10, 2009

Iz Pekarne v TV Metka - Večer. 10.09.2009

Iz Pekarne v TV Metka
Pekarnarji še zmeraj ne vedo, kje bodo v času "izgnanstva" našli azil

Čeprav so na mariborski občini spomladi napovedovali, da naj bi se postopna obnova kulturnega centra Pekarna pričela konec avgusta ali v začetku septembra, se to ni zgodilo. Trenutne napovedi omenjajo november oziroma december. Zamude, ki naj bi nastale zaradi zahtevnosti usklajevanj idejnih projektov, direktor občinskega urada za kulturo in mladino Aleš Novak pojasnjuje: "Glede na natečajno rešitev iz leta 2004 je bilo na vsebinski ravni treba upoštevati veliko sprememb. Usklajevanje z uporabniki tako poteka nekoliko počasneje od načrtovanega, vendar nam to omogoča znatno kvalitetnejšo pripravo investicije. Revidiranje in priprava dokumentacije potekata za celoten kompleks naenkrat, ne samo za upravno zgradbo, ki predstavlja prvo fazo investicije. Do časovnega zamika prihaja tudi zaradi tega, ker upravna enota še ni izdala gradbenega dovoljenja, kar se bo zgodilo v prihodnjih dneh."

Na Mestni občini Maribor (MOM) tako načrtujejo, da bi se gradbena dela na upravni stavbi lahko pričela v novembru ali decembru letos. Vsa gradbena, obrtniška in inštalaterska dela pa naj bi bila po novi časovnici zaključena konec poletja ali v jeseni 2010.

Spremenila naj bi se le dinamika črpanja sredstev

Celoten projekt sodobnega centra urbane kulture, ki naj bi nastal z obnovitvijo Pekarne, o katerem smo na naših straneh že veliko pisali, vreden 7,320.500 evrov, naj bi bil po prvih napovedih zaključen v začetku leta 2012. Po uspešni prijavi na razpis Ministrstva RS za šolstvo in šport, Urada za mladino, je za investicijo v upravno zgradbo, obnova katere naj bi v celoti znašala 1,590.614 evrov, do zdaj zagotovljena dobra polovica ali 800.000 evrov iz evropskih strukturnih skladov. Iz slednjih naj bi si MOM prizadevala počrpati tudi večino preostanka celotne vrednosti obnove kompleksa, kar znaša še dodatnih 5,729.886 evrov. Če pri tem ne bo uspešna, naj bi sredstva prispevala mestna občina sama. Zamik pri obnovi naj ne bi imel negativnih posledic pri črpanju evropskih sredstev. Spremenila naj bi se le dinamika črpanja (v letošnjem letu manj, v naslednjem pa več), kar naj bi bilo urejeno z aneksom k pogodbi med javnim zavodom MKC Maribor in Ministrstvom za šolstvo in šport.

300 kvadratnih metrov ne bo dovolj

Selitev uporabnikov je treba opraviti nekaj tednov pred začetkom opravljanja del. Nadomestna lokacija za zdaj še zmeraj ni znana. "Pripraviti moramo načrt, ki bo določil nadaljevanje delovanja. Želja je, da kompleks tudi v tem času deluje kar se da nemoteno, obstajajo pa tudi nadomestne možnosti," je konec aprila zatrdil podžupan Andrej Verlič. Do sedaj naj bi si pekarnarji, skupaj s predstavniki MOM, ogledali več možnih lokacij. Kot najprimernejše naj bi izbrali prostore, ki jih je v uporabo ponudil MKC Maribor. Gre za sklop prostorov na Koroški cesti 18, kjer je delovala TV Metka, zraven Kulturnega inkubatorja. Prostori merijo nekaj več od 300 kvadratnih metrov, a jih je pred vselitvijo treba še infrastrukturno urediti.

"Te dni pričakujemo stališče uporabnikov o tem, koliko prostorov zraven teh na Koroški cesti še potrebujejo. Skladno z možnostmi, ki so nam na voljo, bomo skušali izpolniti njihove potrebe. Pripravljenih je tudi nekaj dodatnih opcij," še zatrjuje Novak.

Težave s sredstvi za programe

Kljub vsemu pa nerešeno vprašanje "azila" ustvarjalcem med obnovo pušča neprijetne posledice, opozarjajo pekarnarji. Prav sedaj namreč potekajo razpisi za projekte, na katere se ne morejo prijaviti, saj je na obrazce treba navesti tudi, kje se bodo projekti izvajali in koliko udeležencev bodo predvidoma imeli. Ker je seveda odvisno od prostorskih možnosti. Tako se v Pekarni bojijo, da jim bodo sedanje negotove razmere onemogočile črpanje dobršnega dela sredstev, potrebnih za izvedbo programov.

Novak ob tem odgovarja: "Podobni problemi se pojavljajo ob vseh večjih investicijah. Upamo, da bodo gradbene faze potekale hitro in da bo produkcija čim manj motena. V času prenove je treba razmišljati o alternativnih možnostih, na MOM želimo skladno s svojimi možnostmi uporabnikom omogočiti kontinuiteto njihovega delovanja. Se pa zavedamo, da bo to obdobje zahtevno."



URŠKA KEREŽI

Ni komentarjev: