četrtek, junij 20, 2013

Uporabniki mariborske Pekarne pogojno podpirajo prenovo, MMC RTV SLO/STA, 17. junij


Uporabniki mariborske Pekarne pogojno podpirajo prenovo

Občina: Prenovo je treba začeti takoj
17. junij 2013 ob 17:54
Maribor - MMC RTV SLO/STA
Uporabniki Kulturnega centra Pekarna v odgovoru, ki so ga v skladu s pozivom poslali mariborski mestni občini, sporočajo, da se s prenovo objektov Hladilnica in Lubadar strinjajo zgolj pogojno.
S prenovo Lubadarja se strinjajo pod pogoji, ki jih mora Mestna občina Maribor v obliki zavezujoče pogodbe podpisati z uporabniki. Med drugim zahtevajo v času obnove nadomestne prostore, po njej pa morajo vsi uporabniki, ki so imeli prostore pred obnovo, za najmanj tri leta brez razpisa dobiti primerne prostore v Pekarni ali v zunaj nje, če se strinjajo z dokončno selitvijo.
Predstavniki Skupnosti uporabnikov Pekarne, ki so o predlogu odločali na plenumu, prav tako pričakujejo, da bodo konkretni prostori določeni še pred obnovo, po zaključku pa jih bodo lahko prosto urejali, spreminjali, preurejali in prilagajali glede na svoje potrebe in kreativne ideje ter jih s tem uredili v skladu s svojo dejavnostjo in vizijo.
Za avtonomijo odločanja o skupnih prostorih
Zahtevajo še, da se Pekarni prizna avtonomija odločanja o skupnih prostorih, kar pomeni, da mora biti dovoljeno grafitiranje, postavljanje skulptur, instalacij, igranje glasbe in izvajanje družbenih, kulturnih in drugih dejavnosti, ki so v programskem konceptu kulturnega centra. Prav tako želijo, da bodo hišni red kompleksa za prostore, ki jih upravljajo, oblikovali uporabniki prostorov, v fizično obnovo pa mora biti dejavno vključen programski svet, ki je posvetovalni in nadzorni organ izvajalcev in investitorja.
Ob tem uporabniki poudarjajo, da je obstoječi projekt Lubadarja nesprejemljiv za dejavnosti, ki se bodo v njem izvajale, zato je v sodelovanju z njimi treba uskladiti obnovitvene načrte. Projektant, ki je zasnoval Lubadar, po zapisanem ni preveril potreb z uporabniki.
"Predvidena velika dvorana v Hladilnici je odveč"Podobne zahteve imajo v povezavi s prenovo Hladilnice, ki mora po njihovem mnenju delovati tudi med prenovo, zato obnovitvena dela ne smejo motiti delovanja posameznega prostora za več kot 14 dni, razen če se uporabniki strinjajo z daljšim rokom. Sicer pa po njihovem mnenju Hladilnica ne potrebuje še ene velike dvorane, kot je načrtovana, namenjene uprizoritvenim dejavnostim, niti restavracije. Potrebuje pa več manjših prostorov z dostopom iz pritličja, dobrodošla bi bila tudi klet.
Zahtevajo tudi navedbo točnega datuma začetka del in predviden časovni okvir za izvedbo posamezne faze obnove. Župana Andreja Fištravca pa skupnost še poziva, da jasno podpre njihovo zahtevo, da celotna Pekarna postane 'prosta cona' in da ima avtonomijo, ki bi bila podobna tisti na univerzah. To bi pomenilo tudi nezmožnost vstopa represivnim organom - razen kadar gre za povabilo ali utemeljeni sum storitve hujšega kaznivega dejanja.
Sredstva na voljo le do prihodnje jeseniIz občine so prejšnji teden sporočili, da je projektna dokumentacija pripravljena in da so za prenovo na voljo tudi evropska sredstva v znesku nekaj več kot 1,8 milijona evrov. Od tega je nekaj več kot 700.000 evrov namenjenih za Hladilnico in 1,2 milijona za Lubadar. Kot opozarjajo, so sredstva na voljo do oktobra 2014, zato je treba prenovo začeti takoj. Predvideni lastni delež občine znaša več kot 1,1 milijona evrov, manjkajoča sredstva, potrebna za izvedbo investicije v tem letu, pa nameravajo zagotoviti z rebalansom občinskega proračuna.
M. K.


Pekarna
Skupnost uporabnikov Pekarne je ob tej priložnosti pozvala župana Andreja Fištravca, da jasno podpre njihovo zahtevo, da celotna Pekarna postane 'prosta cona' in ima avtonomijo, podobno tisti na univerzah. To pomeni tudi nezmožnost vstopa represivnim organom, razen v primeru, da gre za povabilo ali utemeljeni sum storitve hujšega kaznivega dejanja. Foto: Pekarna.org/dusand
Pekarna
Mestna občina Maribor ima za obnovo obeh objektov na voljo tudi evropska sredstva. Foto: www.pekarna.net

Ni komentarjev: