četrtek, junij 27, 2013

Obnova Pekarne. Da ali ne?, Dostop.si, 21. junij


Obnova Pekarne. Da ali ne?

Župan Fištravec je tokrat odločitev prepustil izključno »Pekarnarjem«.

21.6.2013 14:21:55
V zvezi s projektom prenove Kulturnega centra Pekarna župan meni, da je odločitev lahko samo ena, ali se bo gradilo oz. prenovilo ali pa ne. Gradbena dokumentacija je namreč že pripravljena in se zato o njej ni več mogoče pogovarjati.
Kaže, da tako imenovani »vstajniški župan« Fištravec v nekaterih projektih kljub vsemu sledi svojemu osovraženemu predhodniku. Podal se je namreč na tanek led in se odločil, da ponovno obudi projekt prenove Pekarne, čeprav so uporabniki njegovega predhodnika vendarle uspeli utišati. Ampak Fištravec se kljub vsemu ne da in poizkuša uporabnike prepričati, da je obnova potrebna. Po drugi strani pa se z njimi ni pripravljen pretirano pogajati. Zanimiva taktika.
Sicer pa bodimo malo realni in poglejmo resnici v oči. Pekarna je definitivno potrebna prenove. Sicer je prenova, oz. njen način in končni izdelek, še vreden debate, prenova pač ne. Ta je namreč nujno potrebna, saj umetniki pozimi ustavrjajo pri največ 10°C, kar je nedopusto, četudi gre za skvot. Tudi luknje v strehah nekaterih objektov in luščenje ometa, pogojev za delo ne izboljšujejo, pravzaprav jih kar ogrožajo.
Upam, da se torej z nemogočimi pogoji delovanja in ustavrajnja v Pekarni strinjamo vsi. Načeloma so tudi uporabniki javnost prepričevali v slednje. Ko pa sem v roke dobil Plenum uporabnikov Pekarne oz. njihove zahteve, s katerimi pogojujejo prenovo oz. strinjanje z njo, pa ne kaže več tako velike želje po prenovi. Po ranih socialnih omrežjih sem na temo prenove Pekarne prebral veliko komentarjev, ki po navadi niso imeli veliko skupnega s prenovo ali s konstruktivnimi mislimi. Šlo je predvsem za širjenje ideje ali če hočete miselnosti, da je Pekarna leglo narkomanov in kriminala. Prosim? So mogoče tej komentatorski veleumi že kdaj prestopili prag tega alternativnega skvota? Močno dvomim, saj v nasprotnem primeru ne bi kvasili takšnih neumnosti. Jim morda takšne predstave vsiljujejo njihovi starši, morda učitelji v šolah? Težko je reči, vendar je kljub vsemu popolnoma jasno, da so to nebuloze brez primere. Morda pa jih moti drugačnost, s katero imamo probleme že skoraj od začetka naše civilizacije. Drugačnost ne boli in ne škoduje. Škodujejo pa laži in vera vanje. Mislim, da je tukaj potrebno jasno in glasno povedati, da so takšni ljudje, ki širijo žaljive, netočne in predvsem iz trte zvite informacije, enostavno neumni. Še bolj neumno bi izpadli, če bi jim dejansko naštel lokale, ki so leglo droge in pregrehe, čeprav so v mladih neizkušenih glavah trenutno zelo »in«. Da o izboru poneumljajoče glasbe v takšnih lokalih sploh ne govorim.
Pa se vrnimo nazaj h Pekarni in njeni prenovi. Žal so me nebuloze, ki se tičejo pekarniškega narko kartela nekoliko zanesle, čeprav sem kljub vsemu uporabnike želel povezati prav z njim. Ob prebiranju že prej omenjenega Plenuma zahtev, sem se namreč pri nekaterih točkah upravičeno vprašal, če morda »pekarnarji« res niso bili pod kakšnim vplivom. Ali pa jih morda tare sindrom Petra Pana, saj se vedejo, kot najstniki.
Prilagam nekaj točk iz Plenuma za lažje razumevanje mojih misli:
Hladilnica mora obveljati kot avtonomen prostor, ki ga lahko uporabniki tako vizualno, kot funkcionalno spreminjajo po željah in potrebah. Če bi to zahtevalo umik določene tehnične opreme, ki bi bila v lasti MOM, se le-ta vrne lastniku, oziroma njenemu zastopniku (Upravnik KC Pekarna). Pod to točko SKH tudi poziva župana MOM, da eksplicitno podpre njihovo zahtevo, da celotna KC Pekarna postane 'prosta cona', da torej ima avtonomijo, podobno tisti na univerzah, kar pomeni tudi nezmožnost vstopa represivnim organom, izvzemši povabilo ali utemeljeni sum storitve hujšega kaznivega dejanja (telesni delikt, ipd.), ter odsotnost različnih oblik nadzora (video nadzor, varnostniki, inšpekcije...)
Zakaj želja po prosti coni? To so želje najstnikov, ki se otepajo nadzora svojih staršev, učiteljev, babic, dedkov, pravzaprav vseh. Odraslemu pa menda že mora biti jasno, da svet tako ne more funkcionirati. Glede na to, da se v Pekarni prodaja pijača, ki je dražja kot v trgovini, torej nekdo s tem tudi zalsuži. Ni debate o tem ali potrebujemo nadzor tržne inšpekcije ali ne. Če jo potrebujejo tudi drugi lokali s prodajo pijač, jo potrebuje tudi Pekarna. Predvsem pa takšne zahteve kar same kličejo po novih teorijah narkokartela v Pekarni. Si torej želijo takšnega ugleda?
-"Zahtevamo tudi, da se del sredstev, namenjenih za obnovo Hladilnice, nameni Zavetišču za živali Maribor, ter za zaščito kitov in ostalih večjih morskih sesalcev."
Načeloma dobrosrčno razmišljanje, ki pa kljub vsemu daje pridih norčevanja. Lepo da želijo Pekarnarji (upam, da mi tega izraza ne zamerijo preveč) pomagati živalim v zavetišču, ampak za zaščito kitov in morskih sesalcev raje prosimo neko društvo, ki ima dejansko z njimi tudi stik, Pekarnarji pa bi namesto tega lahko zahtevali sredstva za preprečevanje posilstev v družinah, trpinčenje otrok in predvsem lakoto, ki je prisotna že za naslednjim vogalom, četudi si to stežka priznamo. Zakaj se nikoli noben ne spomni česa takega? Resnično me zanima, kje so našli kite in ostale večje sesalce. Seveda so pomoči potrebni tudi slednji, ampak sam vidim večjo efektivnost, če pomagamo najprej ljudem, ki stojijo zraven nas, šele na to se lotimo ostalih. Ali se tukaj držimo pregovora, da je kovačeva kobila vedno bosa in bomo zavoljo tega raje vsakodnevno gledali lačne na domačih ulicah in se zraven tolkli po prsih, da smo pomagali kitom v sredozemskem morju ali oceanu?
Vsekakor je čutiti, da imajo tudi Pekarnarji strahove pred drugačnostjo in spremembami, čeprav se sami proti temu bojujejo v prvih vrstah. Osebno menim, da problem tiči v vodilnih možeh Pekarne, katerim gre vso spoštovanje za medvojno okupacijo tega oz. teh objektov, ki danes kljub vsemu tvorijo alternativo Maribora. Problem vidim, da so ti možakarji, ki v Pekarni uživajo status sive eminence, žal menedžersko ali vodstveno totalno nesposobni in bi že zdavnaj te posle morali predati sposobnejšim posameznikom z vizijo in željo po rasti in napredku. Pekarni trenutno manjka vizija, ki bi bila usmerjena nekoliko globje v prihodnost in ne le nekaj dni naprej, kot je to čutiti danes. Tudi to, da je veliko uporabnikov skreganih med sabo kaže na neko nezrelost. Tako kot na to nezrelost kažejo nekatere zahteve iz Plenuma. Da ne bom narobe razumljen, večina zahtev sploh ni napačnih in so popolnoma razumljive, problem je le v peščici, ki kažejo na nezrelost, neodločnost, predvsem pa kvarijo resnost celotnega Plenuma.
Zanimivo je, da se nekateri umetniki pritožujejo v kako nemogočih pogojih morajo delovati v Pekarni, po drugi strani pa nikakor niso pripravljeni potlačiti svojega ega, stopiti korak nazaj in se z vso resnostjo, brez nemogočih zahtev, pogovarjati o prenovi.
Čas bo sam pokazal, koliko je dobro, da župan in Pekarnarji trmasto stojijo vsak na svojem bregu in družno propagirajo strah pred drugačnostjo, predvsem pa strah pred dogovorom, ki seveda zahteva posutje s pepelom na eni in drugi strani.
Matej Regent

Ni komentarjev: