petek, junij 21, 2013

Obnova Pekarne vse manj verjetna, Večer, 21. junij


Obnova Pekarne vse manj verjetna
Komunikacija med občinsko upravo in pekarnarji se zaostruje

"Nobena pogajanja niso mogoča, mogoča je le obnova ali neobnova. Za neobnovo ne bosta odgovorna župan in njegova ekipa, ampak uporabniki kulturnega centra Pekarna," je v sredo povedal župan Andrej Fištravec.
Marko Vanovšek
"Nobena pogajanja niso mogoča, mogoča je le obnova ali neobnova. Za neobnovo ne bosta odgovorna župan in njegova ekipa, ampak uporabniki kulturnega centra Pekarna," je v sredo povedal župan Andrej Fištravec.
Obnova Kulturnega centra (KC) Pekarna se zdi vse manj verjetna. Občinska uprava in del uporabnikov mariborske alternativne scene namreč ne najdeta skupnega jezika. Medtem ko pekarnarji na trimilijonsko investicijo pristajajo pod številnimi pogoji, jih je mariborski župan Andrej Fištravec minulo sredo še iz oči v oči soočil s stališčem, da pogajanja niso mogoča. "Če bodo uporabniki vztrajali na pogojih, ki so že bili predebatirani v preteklosti, obnove ne bo," je bil jasen župan.

"Treba je odrasti"

Fištravec je nadaljevanje investicije, ki je zastala po prenovi upravne stavbe leta 2011, pogojil s soglasjem njenih uporabnikov. Ti pa bodo, kot smo že poročali, gradbena dela odobrili pod pogojem, da se lahko po prenovi vsi vrnejo nazaj, pri tem pa med drugim ohranijo avtonomnost, pravila krojijo po svoje, sodelujejo pri prenovi in imajo možnost spremeniti projektne načrte, ki da ne odražajo njihovih potreb.

Župan je poudaril, da se sam zavzema za obnovo, vendar je med uporabniki že v predvolilnem času zaznal dvom o projektu, zato je želel zadeve s pridobitvijo soglasja prehodno razčistiti. Navedel je tudi, da so pekarnarji pretekla leta sodelovali tako pri pripravi projektnih načrtov kot snovanju modela upravljanja, čemur zdaj oporekajo oziroma bi radi vse po vrsti znova definirali. "Treba je odrasti, razrešiti Ojdipov kompleks in sprejeti pravila, ki si jih sam postavil, in ne protestirati proti samemu sebi," je bil kritičen župan. Modifikacija načrtov prenove tako zaradi črpanja evropskih sredstev ni mogoča, je pa mogoč pogovor o tistih spremembah, ki ne bi izničile veljavnega gradbenega dovoljenja, je povedal župan. Kot je še dejal, v primeru neobnove ne bo odgovorna njegova ekipa, pač pa uporabniki sami. Vprašljivo pa bo v tem primeru, kot kaže, postalo tudi dosedanje občinsko financiranje obratovalnih stroškov Pekarne. "Občina je lani samo za komunalne stroške Pekarne plačala 22 tisoč evrov, in sicer zato, da se objekt ohrani v kondiciji do prenove. Jutri se bo ta avtonomnost nehala in bo moral vsak sam odgovarjati za to, kar počne, in za posledice na objektih," je izpostavil Goran Rajić, županov svetovalec za sistemska in organizacijska vprašanja. Po njegovem so nekatere zahteve pekarnarjev "infantilne, neumne in neodgovorne", izpostavi pa tisto, da obnovitvena dela v Hladilnici ne smejo motiti delovanja posameznega prostora več kot 14 dni.

Pekarnarji presenečeni

Občina bo sicer zdaj počakala na odgovor pekarnarjev, potem pa potegnila nadaljnje poteze, a časa ni veliko, saj je treba občinski sofinancerski del zagotoviti v rebalansu proračuna. Na drugi strani alternativci ostajajo razklani. Programski svet Pekarne, ki je neke vrste uradno zastopstvo uporabnikov, od začetka podpira obnovo in je občini že poslal svoje soglasje. Da so šli mimo njihove volje, se ob tem jezijo nekateri predstavniki neformalnega Plenuma, ki ga sestavlja okoli 30 uporabnikov iz vse Pekarne, ki, kot že rečeno, obnovo pogojujejo. "Od župana nismo pričakovali takih absolutnih odgovorov. Sam ne vidim načina, da bi se v obnovo šlo, če se niso pripravljeni pogajati okoli ničesar," pa je po županovi izjavi povedal Gregor Stamejčič, eden od uporabnikov Hladilnice, zadolžen za pripravo pogojev. Kot je še dejal, je med načrtovanjem konkretno Hladilnice tam deloval le KUD Kurd, danes pa že šest precej aktivnih skupin, zato načrti izpred petih let "nimajo več odraza v realnosti". Še eden uradni odgovor oziroma odločitev naj bi pekarnarji sicer pripravili v naslednjih dneh, pogoje so pripravljeni tudi omiliti, jih pa močno skrbi, da se občina z njimi ne želi niti neformalno pogovarjati.


Jasmina Cehnar

Ni komentarjev: