sobota, april 24, 2010

Nastajanje mariborskega centra sodobne kulture - MMC RTV Slovenija, 24.04.2010

Nastajanje mariborskega centra sodobne kulture

Projekt prenove Pekarne
24. april 2009 ob 10:13
Maribor - MMC RTV SLO/STA

Da bi vzpostavili razmere za delovanje sodobnega centra urbane kulture, je Mestna občina Maribor začela projekt obnove kulturnega centra Pekarna.

Obnova, katere finančna konstrukcija naj bi znašala 7,3 milijona evrov, naj bi bila končana do leta 2012, potem ko je Mladinski kulturni center Maribor (MKC) na razpisu ministrstva za šolstvo in šport pridobil 800.000 evrov, je za projekt trenutno zagotovljenih 1,6 milijona evrov. Ta sredstva bodo namenjena obnovi upravne zgradbe centra, sredstva v višini 5,7 milijona evrov, namenjena obnovi drugih objektov, pa bo Mestna občina Maribor poskušala pridobiti iz razpisov evropskih strukturnih skladov.

Sodelovanje med občino in uporabniki
Mariborski župan Franc Kangler je za pripravo projekta imenoval projektno skupino, ki jo sestavljajo zaposleni na občini, k sodelovanju pa so povabili tudi sedanje uporabnike Pekarne in sodelavce MKC-ja, zadnje tudi zato, ker nameravajo v centru urediti tudi kulturno infrastrukturo za izvajanje programov s področja mladinske kulture in sorodnih praks. Uporabniki Pekarne so se povezali v Odbor za Pekarno in skupaj z MKC-jem pri projektu sodelujejo kot konzultanti glede vsebine novega centra. Na občini trdijo, da so večino pripomb in mnenj obeh teles upoštevali in jih vključili tako v projektno kot tudi v investicijsko dokumentacijo.

Mnenje 'Pekarnarjev'
Zgoraj zapisano mnenje občine pa nekoliko negira sporočilo Pekarne. Odbor za Pekarno namreč opozarja, da je občina, potem ko so kar 95 odstotkov pripomb na projektne rešitve podali ravno člani Odbora za Pekarno, komunikacijo z Odborom prekinila in se omejila na obveščanje o dejavnostih, ki pa nikakor ni ažurno. Pekarnarji opozarjajo še na nekatere pomanjkljivosti pri vodenju prenove Pekarne. Najbolj očitne so: nerealne časovnice, prilagajanje pogojem razpisov ne pa potrebnim vsebinam, neobstoj načrta za selitev v času obnove, neusklajevanje dela različnih projektantskih skupin. Pekarnarji zato opozarjajo, da se čutijo izkoriščene in ogoljufane, saj so 15 let gradili neko kulturno infrastrukturo, zdaj pa jim grozi, da bo njihovo delo razvrednoteno in uničeno.


Zavod Pekarna
Iz sedanjega zavoda Pekarna naj bi se v nekaj letih razvil center sodobne kulture. Foto: Zavod Pekarna

Ni komentarjev: