ponedeljek, februar 22, 2010

Pomoč aktivistom, dostop.si, 20.2.2010

Pomoč aktivistom

Tokratna veganska večerja je bila v organizaciji Za živali! in Pekarne Magdalenske mreže, njen namen pa je poleg vedno vnovičnega spodbujanja za pravice živali tokrat bil tudi podpiranje in zbiranje solidarnostnih prispevkov za 13 avstrijskih aktivistov za pravice živali, med drugim tudi za dr. Martina Ballucha. V letu 2008 so jih namreč za 3 mesece pahnili v zapor zaradi ilegalnega delovanja, kljub temu, da ni bilo povezave med kriminalističnimi obtožbami in obtoženimi osebami. 2. marca se bo pričel sodni proces proti aktivistom. Četudi bodo oproščeni, bodo morali plačati stroške za odvetnike v višini več kot 35.000 evrov, zato je zbran prispevek, ki je za tokratno večerjo znašal 5 evrov, bil namenjen kritju sodnih stroškov. Zbrali so 220 evrov in po mnenju Urške Breznik iz društva Za živali! so zelo zadovoljni z izraženo podporo tej solidarnostni akciji, saj so npr. tudi v Berlinu, ki je veliko večje mesto od Maribora, zbrali približno enako vsoto.

Avstrija je veljala za visoko demokratično državo, zato so napad avstrijske policije nad aktivisti in njihove grožnje z orožjem presenetili tudi slovenske zagovornike pravic živali. Če se je to zgodilo pri njih, ne moremo izključiti dejstva, da se tudi pri nas lahko zgodi nekaj podobnega v primeru, da vladajoči narobe razumejo delovanje aktivistov, ki se borijo proti izkoriščanju živali na najbolj grozovite načine.



Veganske dobrote, ki so bile tokrat v t.i. slogu »finger food-a«, so spodbuda, da se da prispevati k odpravi mučenja živali tudi z načinom prehranjevanja – veganstvom, gostje pa so se lahko pomerili tudi v raznih družabnih igrah, kot je npr. Activity. Ob 22. uri se je potem pričel koncert, kjer so nastopili Marko Karlovčec in Vibesonic jam.

Zbrana sredstva in druženje obiskovalcev na solidarnostni zabavi sta znova pokazala, da v Mariboru obstaja prostor in predvsem ljudje, ki so pripravljeni delovati humano. In ne pozabimo: »Solidarity is a weapon!«

Več o februarski veganski večerji pa si oglejte v prispevku.

Ni komentarjev: