ponedeljek, avgust 31, 2009

Beseda galerija ima za večino nekoliko strašljiv prizvok - Dnevnik, 14.08.2009

reportaža neinstitucionalni prostori umetnosti

Beseda galerija ima za večino nekoliko strašljiv prizvok


Izrez iz članka
Povezava na celoten članek -> klik

Galerija v garaži

EX-garaža, ki jo vodi umetniški tandem son:DA oziroma Miha Horvat in Metka Golec, pomeni še korak naprej v rabi neformalnih prostorov za galerijske namene. Nahaja se namreč kar v garaži oziroma kletnih prostorih zasebne hiše, v kateri živita.

Pred vzpostavitvijo EX-garaže sta dve leti vodila Garažo za umetniške fotografije (gUF) v mariborski Pekarni. Kot poudarjata sama, ju je tamkajšnja izkušnja vodenja galerije obogatila. "To je bila odlična učna ura, na kateri sva spoznala tudi drugo plat umetniškega sistema, ki je kot umetnik-avtor ne poznaš: biti tisti, ki izbira, organizira, čisti prostore, komunicira z mediji, oblikuje vabila, pripravlja hrano..." A po dveh letih - v tem času sta pripravila dvanajst samostojnih fotografskih razstav in dve spremni publikaciji - ju je začelo galerijsko delo izčrpavati, zato sta se odločila, da bosta nadaljevala v lastnem tempu in manj določujočem okolju, kot je Pekarna.

Z zamenjavo lokacije je razstavni prostor izgubil fokus umetniške fotografije oziroma kakršenkoli galerijski profil. "Naše delovanje se je razpršilo v neko absolutno naključnost, saj prihajajo projekti po različni poteh sami do nas. Ker si v lastnem domu, ni nobenega zunanjega pritiska. Na nič nisi vezan, zato lahko izkoriščaš to naključnost in uživaš v njej," je razkril Horvat.

V dobrem letu delovanja so se v EX-garaži zvrstili dve skupinski razstavi, serija petih predavanj o scenografiji, v sklopu akcije "Gostimo Moderno galerijo!" so gostili njihove publikacije... Ta čas si lahko v njej ogledate sto fotoaparatov iz obsežne zasebne zbirke mariborskega fotografa Dragiše Mondrinjaka, ki šteje več kot šest tisoč kosov. To je šele začetek ambicioznega projekta, katerega idealen razplet bi bila ustanovitev Muzeja fotografije.

Ni komentarjev: