sreda, julij 17, 2013

Uporabniki mariborske Pekarne vendarle podprli obnovo, Delo, 16. julij

Uporabniki so predlagali tudi nekaj konkretnih sprememb notranje ureditve, ki bi po njihovem izboljšali načrt gradnje.
S. P., Delo.si/STA
tor, 16.07.2013, 09:52
Maribor - Uporabniki Pekarne so skoraj dva tedna po sestanku z županom Andrejem Fištravcem vendarle sklenili podpreti obnovo omenjenega mariborskega kulturnega centra, a so pri tem znova postavili nekaj pogojev, o katerih so sicer govorili tudi na omenjenem sestanku. Gre za obnovo objektov Lubadar in Hladilnica, za katero so na voljo evropska sredstva.
Pekarnarji od Mestne občine Maribor (MOM) zahtevajo pisna zagotovila, da jim bodo še pred začetkom obnove zagotovili nadomestne prostore znotraj kompleksa, ob soglasju posameznega uporabnika pa tudi izven. Za obstoječe uporabnike, ki so trenutno že v nadomestnih prostorih, zaradi obnove upravne stavbe, zahtevajo podaljšanje pogodbe za tri leta oziroma do zagotovitve ustreznih prostorov v obnovljenem delu Pekarne.
Hišni red Pekarne bi v prihodnje oblikovali uporabniki prostorov
Prav tako pričakujejo, da bodo po obnovi vsi sedanji uporabniki dobili ustrezne prostore za najmanj tri leta brez razpisa, po zaključku obnove pa morajo ti imeti pravico, da prostore urejajo, spreminjajo, preurejajo, prilagajajo glede na svoje potrebe in kreativne ideje ter jih s tem urejajo v skladu s svojo dejavnostjo in vizijo.
Po njihovem mnenju bi morali hišni red Pekarne v prihodnje oblikovati uporabniki prostorov za prostore, ki jih upravljajo, skupnost uporabnikov pa za skupne površine.
Uporabniki kompleksa so predlagali tudi nekaj konkretnih sprememb notranje ureditve, ki bi po njihovem izboljšali načrt gradnje, ne bi pa ga spreminjali. Tako predlagajo postavitev nekaj montažnih sten za potrebe glasbenih ateljejev, menjavo načrtovanih steklenih sten z masivnimi, pa tudi nekaj predelnih sten, s katerimi bi ustvarili dodatne kapacitete.
Za Hladilnico in Lubadarja 1,1 milijona evrov
Pekarnarji tudi menijo, da na območju kompleksa upravitelj ali MOM ne bi smela vršiti tehničnega ali fizičnega nadzora brez privolitve uporabnikov. Kot poudarjajo, je ta pogoj nastal na osnovi izkušenj iz obnovljene upravne stavbe, kjer gre za pretirano poseganje v avtonomijo uporabe prostorov. Prostori se nadzirajo s kamerami, varnostniki brez prisotnosti uporabnikov vstopajo v prostore in podobno.
Župan Fištravec je že ob zadnjem sestanku 2. julija povedal, da se z dokončno odločitvijo glede tri milijone evrov vrednega projekta prenove objektov Hladilnica in Lubadar, za katera bo morala občina iz proračuna v naslednjih dveh letih zagotoviti 1,1 milijona lastnih sredstev, zelo mudi.
Kot je tedaj dejal, je večino tistega, kar so mu povedali predstavniki uporabnikov, sprejemljivo, saj predlogi ne posegajo v strukturo projekta, pač pa ga prilagajajo in izboljšujejo. Še največ pomislekov je bilo glede zahtev povezanih s "hišnim redom" po obnovi, a tudi o tem je dejal, da ga bodo definirali uporabniki sami, zato zanj mestna občina ne bo odgovorna.
Večina zadev naj ne bi bilo spornih, v zvezi z zahtevo, da se sedanji uporabniki pri pridobivanju novih prostorov obravnavajo prednostno, pa je član županove ekipe Goran Rajič na sestanku poudaril, da bodo morali sedanji uporabniki v tem primeru pokazati tudi določene reference za delo v preteklosti.

Ni komentarjev: