sreda, julij 17, 2013

Izločili nerealne pogoje, Večer, 16. julij

Na korespondenčnem glasovanju so pekarnarji s 36 glasovi za obnovo in nobenim proti potrdili, da so za obnovo tega mariborskega kompleksa, v katerem ima domicil alternativna kultura. Toda ne za kakršno koli obnovo, ampak za obnovo pod določenimi pogoji, ki so jih oblikovali in uredili, sedaj pa jih morajo še poslati mariborskemu županu Andreju Fištravcu.

Z dolgega seznama so izločili nekaj nerealnih pogojev, te, ki so ostali, pa lahko razdelijo v različne sklope. Eden od njih je prostorski, saj zajema nekoliko drugačne prostorske razporeditve v zgradbah Lubadar in Hladilnica, odvisne predvsem od izvajajočih se vsebin. V Lubadarju želijo montažne predelne stene za glasbene ateljeje v severnem delu zgradbe, ki morajo biti zvočno izolirane; v vadbenih kletnih prostorih Hladilnice pa prav tako želijo pregradne stene, da bo lahko tam vadilo več skupin.

Pregradne stene želijo tudi v pritličju. Sledijo jim pogoji o vračanju sedanjih uporabnikov v obnovljene zgradbe, za katere želijo, da imajo veljavno pogodbo še tri leta po obnovi, če bodo seveda tam ustvarjali. Hišni red celotnega kompleksa želijo oblikovati uporabniki sami, v komisiji za izbor in oblikovanje razpisnih pogojev za izbor nadzornika obnove pa hočejo vsaj enega svojega predstavnika. Ker želijo vzpostaviti in ohraniti avtonomijo, zahtevajo, da ne upravitelj ne Mestna občina Maribor po obnovi ne izvaja tehničnega ali fizičnega nadzora brez privolitve uporabnikov.

Potem ko bodo pekarnarji pogoje poslali županu, bo poteza spet na strani Mestne občine Maribor. Vprašanje je namreč, ali bodo za ekipo in projektante smiselni in sprejemljivi ali pa se bodo o njih ponovno morali pogajati.

Uršula Godec

Ni komentarjev: