četrtek, februar 10, 2011

Gustaf Hits vol. 010 - RockOnNet, 08.02.2011


Gustaf Hits vol. 010

2010 / Pekarna magdalenske mreže

Naslov, ki se bere kot "Beli album 26” ali “Bravo hits vol.79”, ponavadi ne obeta nič dobrega. Ma kaj ponavadi, praviloma! Razne kompilacije so svoje bistvo sprostitualizirale na instant koktejl nekih singlov in kvazi hitov za hitro konzumacijo na poti do službe, city parka in nazaj. Izjemoma pa strnjen izbor skladb dejansko postreže s prerezom neke lokalne scene, zvoka, akcije. Gustaf Hits vol.010 je, pa naj se sliši njen naslov tako banalno kot Dee Jay Time mix, prav to.

Dvorana Gustaf v mariborski Pekarni pod svoje visoke strope in široke odmeve že lepo število let vabi gverilske koncertne bukerje, garažne razgrajače in pankovske poete, ki v takšnih in drugačnih oblikah delujejo v omenjeni dvorani. Coma Stereo (ki tvorijo jedro super ekipe za organizacijo koncertov Solar Pulse), Nina Bulatovix, Vortex Magnolia, Helika, Dinozaver, Sportbilly Krši Embargo in Trak 47 so skupki Gustafovega “grozda”: laptop jezdeci, (ne)klasični bendi, mešana sodelovanja, bratski pobegi in še kaj. Ja, medtem, ko se na Metelkovi prepirajo, kdo je bolj ultra levičarski in bolj “pank” od soseda ter si pljuvajo v skledo in na odre, so se v Mariboru odločili dokumentirati neko obdobje nekega prostora. Torej: pustiti nekaj za seboj, arhivirati zase in za tiste, ki še pridejo.

Prisotni na plošči so zvočno zelo različni in izrazito netrendovski – v pozitivnem smislu. Še dobro, saj lovljenje “novodobnih in aktualnih glasbenih smernic”, ki ga imajo tako zelo radi domači “alter” kritiki, menjajo za nepopustljivost in svežino. Iz Gustafa tako odmeva obilo žanrske ohlapnosti in blagega eksperimentiranja. Prisotnih na kompilaciji je preveč, da bi predstavljal vsakega posebej, velja pa omeniti, da se odmevi razlegajo od progresivnega post rocka, laptop elektronike, dub etno čorbe, eksperimentalnega popa, akustične melanholije, pankovske poezije in še česa ...

Velja omeniti, da so bile pesmi na kompilaciji v celoti posnete v dvorani Gustaf, kar še dodatno priča o dejanskem prerezu scene in zgoščenem ter burnem muziciranju pod skupno streho. Lepa bera razburljivih domačih glasbenikov štajerskega podtalja je tako ustvarila odličen glasbeno družbeni artefakt, ki se pri nas preredko zgodi. Kompilacija je na voljo za brezplačen dolpoteg (portal “Bandcamp”) in / ali v obliki cede plošče, nekatere protagoniste pa z malo truda in pogleda levo in desno zlahka najdete tudi na odrih širom Slovenije. Mariboring ain’t that boring!

Peter Cerar

Ni komentarjev: