ponedeljek, oktober 25, 2010

V stiski pomagajo nevladne organizacije - Večer, 23.10.2010

V stiski pomagajo nevladne organizacije

V Kulturnem centru Pekarna je včeraj potekala konferenca nevladnih organizacij (NVO) v Podravju, s katero so želeli postaviti temelje za večji vpliv NVO na lokalni samoupravi in v njej. "Pred lokalnimi volitvami smo izvajali nacionalno kampanjo Moja družba, s katero smo želeli čim več kandidatom za pomembne funkcije v lokalnih samoupravah predstaviti pomen sodelovanja med NVO in lokalnimi skupnostmi," rdečo nit konference opiše Bojan Golčar, vodja projekta Regionalno stičišče NVO Podravja v Zavodu PIP.

"Nagovoril smo kar 138 kandidatov za župane in 153 občin," je povedala Suzana Petek iz Zavoda PIP. Za sporazum med NVO in občinami se bodo zavzemali tudi po volilnem času, saj so po mnenju Petkove lokalne skupnosti prvi partner NVO, ki lahko pomagajo s financiranjem, opremo in prostori ter vključevanjem v javno odločanje. "Želimo biti enakovreden partner državi, občinam in gospodarstvu ter se skupaj z njimi zavzemati za blaginjo družbe," doda Golčar. Tudi Franc Kangler, župan Mestne občine Maribor, je v svojem nagovoru včerajšnjo konferenco označil za pomembno, saj da lahko s sodelovanjem predloge nevladnikov tudi uresničijo.

Na večurnem razpravljanju so zbrani ugotovili, da imajo NVO - te pravnoformalno delujejo kot društva, zasebni zavodi, ustanove in upravljajo najrazličnejše dejavnosti; od kulturne do socialne, izobraževalne, humanitarne - velik pomen. "V Sloveniji je po nekaterih ocenah približno 23 tisoč nevladnih organizacij, v njih je skoraj milijon ljudi. V svojih rokah imajo torej veliko moč, morajo se samo združiti, stopiti skupaj in odpraviti neenotnosti," boljše sodelovanje med samimi organizacijami izpostavi Špela Polak, ki je zbranim predavala o pomenu zagovorništva in kampanj. Golčar vidi pomen NVO predvsem pri lajšanju stisk: "Dandanes, ko je država blaginja že v zatonu, se zdi, da bodo prav nevladniki tisti, ki bodo še v večji meri nosili pomembno breme za tisti del prebivalstva, ki je zaradi različnih življenjskih situacij odrinjen na družbeni rob. Samo NVO so še tiste, ki jim lahko nudijo pomoč."

Jasmina Završnik

Ni komentarjev: