ponedeljek, oktober 04, 2010

Internacionalno - 02.10.2010

Internacionalno


Po kongresu glasbenikov in odzivih nanj se je situacija sumljivo umirila. Ni več novic o poteku kakšnih prelomnih sestankov in dogovorov o kvotah glasbe, tudi mediji ne pogrevajo debate.

V torek jo bo zapapriciral in podpihnil Aktiv glasbenih poslušalcev z javnim pogovorom Vaši poslušalci godejo in razpravljajo v Klubu Cankarjevega doma ob 18.30, pred koncertom norveško-švedskega jazzovskega monstruma The Thing z japonskim avantkitaristom Otomom Yoshihidejem.

Nasploh se nam v naslednjih tednih obetajo izzivalni koncerti: Jose Carreras, Goldfrapp, Grinderman, Leonard Cohen, Stereo Total, Tweak Bird, Dub Trio, No Age, White Lies, Skip McDonald in Daby Toure. Napovedi do konca leta so obetavne, vendar kljub raznorodnosti in polnim koncertnim napovednikom še vedno prihaja na uho neargumentirano in nedojemljivo jamranje naših glasbenikov pa tudi poslušalcev, da ni pravih koncertov, da se nič ne dogaja. Da ni scene. Da mlade skupine nimajo kje igrati.

Morda bi lahko vzeli v roko knjigo Alternativa na margini, ki je izšla letos spomladi, ko je belokranjski klub MKK v Črnomlju upihnil dvajseto svečko. Na koncu knjige je namreč zemljevid koncertnih prizorišč, kjer se je odvil Klubski maraton leta 2004. Letos se odvija že deseti maraton in nove domače glasbene sile (God Damn It, Boys!, Stojan Kneževič, Spock Studios, Sportbilly krši embargo, Errorist in It’s Everyone’s Else) bodo v mesecu in pol zaobjele skoraj trideset klubov po Sloveniji. Vsak izmed njih bo v tem času nastopil desetkrat, kar je za mlade izvajalce več kot dobrodošla mala šola rokenrola. Pozitivne točke si letošnji maraton Radia Študent posebej zasluži zaradi pravočasnega izida kompilacije izbrancev, ki je že dosegljiva na njihovih nastopih, in za plakat z zemljevidom podzemnih kanalov in križišč našega klubovja, ki se prav tako nudi kot pomagalo še neafirmiranim in neiznajdljivim skupinam za vstop na sceno.

Lanski maratonci in ena nadobudnejših neorockovskih skupin pri nas Barely Modern in punkrockovski maratonci iz leta 2007 Diego pa se bodo v petek, 8. oktobra, postavili na oder dvorane Gustaf mariborske Pekarne, kjer bo potekal že šesti Garage Explosion. S sestrskim FV festivalom tvori jedro aktualne garažnorockovske scene pri nas. Unija soorganizatorjev tega dogodka, ki bo v soboto doživel še "after-party" v ilirskobistriškem MKNŽ, je oblika tvornega sodelovanja (garažno)rockovske skupnosti. Poudarjena pripadnost in slogovna profiliranost podčrtujeta bazičnost programskih smernic vsakoletnega dogodka, ki je v prvi vrsti namenjen srečanju, povezovanju in prijateljevanju akterjev in akterk ter vzdrževanju in širjenju te scene. Ob omenjenih "domačinih" in v Prekmurje priseljeni mednarodni zasedbi Nero Burns so letošnji gostje še aduti srbske garažnopunkrockovske scene, DMT in Šmajser, ter z americano zastrupljena zasedba My Buddy Moose iz Kvarnerja. Glavna zvezda festivala bo kalifornijska garažna skupina Morlocks, ki ima znotraj garažnorockovske subkulture kultni renome že od konca osemdesetih let. Tokratna garažna eksplozija je še en namig več, da glasba ne vzdrži ujetosti v nacionalne ali državne okvirje, ampak sili čez planke. Sili v svet. Sili v soočenje, kdo koliko res velja.

Ni komentarjev: