petek, september 10, 2010

Maribor znova platforma sodobno plesne scene - Večer, 09.09.2010

Maribor znova platforma sodobno plesne scene

Sredi septembra prihaja šesti festival sodobnega plesa Nagib; osrednje dogajanje bo postavljeno v Igrišče

Maribor bo tudi letos, že šestič, postal nosilec evropske sodobno plesne scene. Med 13. in 18. septembrom bodo namreč v okviru Festivala Nagib v produkciji Plesne izbe Maribor (PiM) mesto znova zavzeli domači in tuji plesalci. Vlasta Veselko, umetniška vodja tega festivala sodobnega plesa, pravi, da se bodo tokrat osredotočili na ustvarjalni proces. "Poskušamo ostajati v prespraševanju najrazličnejših tem - kako se tvori sodobno plesno predstavo, kako se dela umetnost, kako sodelujejo različni mediji, kako umetnik najde motivacijo," rdečo nit šestdnevnega dogajanja obelodani Veselkova. V središče organizatorji zato tokrat postavljajo kreativni laboratorij Igrišče-Prostor za igro, kjer bodo mladi lokalni umetniki s tujimi in domači plesalci, koreografi, igralci, glasbeniki, dramaturgi, umetnostni kritiki na različnih lokacijah po mestu preizkušali lastne zamislili, potekal pa bo pod vodstvom Petra Stamerja, Sybring Dokter in Silke Bakke, mednarodnih ustvarjalcev na področju scenskih umetnosti. "Maribroski umetniki zapuščajo mesto, gredo tja, kjer so lažji delovni pogoj, zato smo jih skušali pripeljati nazaj," Veselkova pojasni, da bodo s projektom domačim umetnikom ponudili možnost ustvarjanja v domačem mestu, hkrati pa sodelovanje s tujimi kulturniki. Vsak dan bodo potekali tudi že dobro uveljavljeni Diskusijski zajtrki, na katerih bodo umetniki, pa tudi širša javnost, debatirali o predstavah preteklega dne.

Konceptualnost, kritičnost, estetika

Uvertura v festivalsko dogajanje se bo sicer odvila že to soboto na Grajskem trgu, kjer bo performans Več kot deja vu zaključil projekt PiM Kultura je medij, s katerim skušajo mariborski ustvarjalci zadnja tri leta z raznimi umetniškimi akcijami vzpostaviti umetniški dialog s širšo javnostjo. Sam Festival Nagib pa se bo odvijal v PiM (Karantena), v starem mestnem jedru in Kulturnem inkubatorju. Nagibove večerne predstave, ki jih običajno zaznamuje močan koncept, družbeno kritični pogled ali sebi lastna estetika, pa bodo v Kulturnem centru Pekarna in Narodnem domu Maribor. V otvoritveni predstavi Passing through Maribor bodo gibalne kompozicije skupaj tvorili plesalci iz najrazličnejših držav in celin, sicer pa drugi nastopajoči prihajajo iz Koreje, Romunije, Avstrije in Španije. V torek bo na sporedu predstava, ki prevprašuje pozicije gledati in biti gledan, Look at them now, naslednji dan Fiktivne situacije Tine Valentan, romunka Madalina Dan bo koreografske dileme prikazala s performansom Dedublarea, korejka Min Kyoung Lee pa gib predstavila skozi predstavo Ali je plesala. Festival bosta zaključila domača umetnika, Maja Delak in Luka Prinčič, in sicer z raziskovanjem nasilja in strasti v predstavi Poti ljubezni. Letošnji program vključuje tudi predavanje Petra Stamerja O sodobni dramaturgiji, festival pa se bo tradicionalno zaključil z zabavo v dvorani Gustaf.

Nagib je letos pridobil večletno projektno financiranje ministrstva za kulturo, organizatorji upajo tudi na denar iz programa za EPK, zaradi koncepta ta festival sicer izpada iz občinskega financiranja, je še povedala Veselkova.

JASMINA CEHNAR

Ni komentarjev: