sreda, maj 12, 2010

Maribor 2012 dobil svet zavoda in programski svet - Večer, 12.05.2010

Maribor 2012 dobil svet zavoda in programski svet

Javni zavod Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture, ki je zadolžen za celovito načrtovanje, pripravo, organiziranje in izvajanje projekta evropske kulturne prestolnice leta 2012, je po začasnem vodstvu dobil še svet zavoda in programski svet. Na predlog posebne strokovne komisije bodo v prvem tako delovali dr. Suzana Žilič Fišer in Andrej Verlič, kot predstavnika s področja gospodarstva pa je župan imenoval dr. Romana Glaserja. Ker Nacionalni svet za kulturo RS ni predlagal svojih kandidatov, je župan v svet zavoda imenoval še dr. Marjeto Ciglenečki. Župani partnerskih mest projekta EPK 2012 so v svet zavoda imenovali Srečka Meha, medtem ko je Vlada RS v svet zavoda imenovala Jožefa Školča, dr. Stojana Pelka in prof. dr. Jōszefa Gyōrkōsa. Župan bo na predlog strokovne komisije s področja kulture v Mestni občini Maribor v svet zavoda imenoval še enega člana, dva člana pa bodo izvolili zaposleni zavoda.

Naloga sveta zavoda je usmerjanje dela zavoda, kar med drugim pomeni, da sprejme strateški poslovni načrt EPK 2012, da predhodno mnenje k imenovanju in razrešitvi generalnega direktorja ter imenuje in razreši tako programskega kot poslovnega direktorja, nadzira zakonitost dela in poslovanje zavoda, predlaga ustanovitelju revizijo poslovanja in drugo.

Prav tako je mariborski župan Franc Kangler na predlog Ministrstva za kulturo RS v programski svet javnega zavoda Maribor 2012 imenoval Simona Karduma in Jurija Sadarja. Na predlog direktorja Urada za kulturo in mladino mestne občine Maribor pa je imenoval Meto Gaberšek Prosenc in Tomaža Pandurja, medtem ko je kot predstavnika s področja gospodarstva imenoval Vita Verliča. Ker Nacionalni svet za kulturo RS tudi tukaj ni predlagal svojih kandidatov, je župan v programski svet zavoda imenoval še Mitjo Čandra in Iva Vajgla. Župani partnerskih mest projekta EPK 2012 so v programski svet zavoda imenovali Darka Brleka. Imenovan bo še tuji predstavnik s področja kulture.

Naloge programskega sveta bodo med drugimi prav tako dajanje predhodnega mnenja k imenovanju in razrešitvi generalnega direktorja zavoda, svetu zavoda pa bodo predlagali kandidate za programskega direktorja ter posredovali predhodno mnenje k njegovemu imenovanju in razrešitvi, dajali soglasje k strateškemu načrtu EPK 2012, k letnemu programu in finančnemu načrtu ter drugo.

Oba organa naj bi na eni od prvih sej naročila izvedbo javnega razpisa za obe delovni mesti, ki sta v njuni pristojnosti. Imenovanje programskega direktorja in poslovnega direktorja, ki jih trenutno zasedata vršilca dolžnosti Aleš Novak in Helena Hvalec, naj bi bilo tako predvidoma zaključeno v mesecu juniju.

Urška Kereži

Ni komentarjev: