petek, april 17, 2009

Pekarni 800.000 evrov za mladinski hotel

Pekarni 800.000 evrov za mladinski hotel
Že prihodnji teden naj bi bili projekti za celovito prenovo Pekarne javno razgrnjeni

V prihodnjem tednu naj bi javnosti predstavili postopke celovite prenove Pekarne.
V prihodnjem tednu naj bi javnosti predstavili postopke celovite prenove Pekarne.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je v sredo podpisal sklep o sofinanciranju investicij v mladinsko infrastrukturo in Pekarni za obnovo in prenovo upravne zgradbe, kjer naj bi nastal mladinski hotel, namenil 800.000 evrov. V imenu Odbora za Pekarno je Gregor Kosi ob tem podaril: "Sklep ministra nedvomno pomeni prvo veliko zmago odbora. Potrditev, da se pri prenovi Pekarne splača vztrajati pri načelih in jih ne postavljati v kot, kadarkoli se zazdi, da bi se s tem prikupili različnim predstavnikom mestne uprave. Sofinanciranje investicije je namreč doseženo s prijavo na zakoniti pravni podlagi, brez razbijanja celovitosti prenove kompleksa in brez prevzema Pekarne s strani Mladinskega kulturnega centra s sklicevanjem na instrument stavbne pravice." Ministrov sklep zato razumejo, zatrjujejo v Pekarni, kot "dodatno potrditev, da imamo v vseh postopkih, povezanih s prenovo, pravico zahtevati, da nas občinska stran brezpogojno upošteva kot enakopravnega in kompetentnega partnerja, brez izključevanja, omejevanja dostopa do informacij in arogance pri medsebojni komunikaciji."



DIIP 2007 vs. DIIP 2009



Naj spomnimo na jabolko spora. Ker naj bi bil v januarju odprti javni razpis Urada RS za mladino za sofinanciranje naložb v mladinske prenočitvene kapacitete predvideval nosilca stavbne pravice oziroma druge dokaze pravice do gradnje, so se na MOM, kot smo že poročali, najprej odločili za pripravo novega dokumenta identifikacije investicijskega projekta (DIIP) 2009, čeprav je mestni svet že 17. decembra 2007 potrdil DIIP za celovito prenovo Pekarne ter hkrati pooblastil župana za vse dopolnitve, ki bi bile potrebne za prijavo na razpise in pridobivanje evropskih sredstev. Odločitev je močno razburila pekarnarje, saj bi se pravica upravljanja kompleksa Pekarne v tem primeru podelila občinskemu javnemu zavodu MKC, kar bi kasneje lahko privedlo tudi do neenakopravnega položaja med MKC in KC Pekarno. Kljub številnim nesoglasjem "nam je na koncu uspelo najti dogovor", je tedaj zatrdil podžupan MOM Andrej Verlič, kar je pomenilo, da so se na omenjeni razpis prijavili z DIIP 2007, v katerem so bile upoštevane sugestije pekarnarjev: ustrezna reorganizacija MKC v smislu upravljanja nalog Pekarne, vsebinski popravki, zgodovina kompleksa in organizacij, ki v njem delujejo, medtem ko razporeditev prostorov ostaja v celoti odprta.



Začetek prenove konec poletja



Aleš Novak, direktor MKC, pa se raje kot v preteklost zazira v prihodnost. "Projektna naloga je bila dovolj dobra, da smo zanjo dobili sto odstotkov upravičenih sredstev, kar je najvišji možni znesek sofinanciranja. Po našem mnenju je to velik uspeh za vse, ki so pri tem sodelovali. Vesel sem, da smo evropska sredstva dobili in da se prenova lahko končno začne." Po trenutni časovnici naj bi se prve konkretne akcije lotili konec poletja, v začetku jeseni. Kje naj bi začasen azil dobili sedanji uporabniki upravne stavbe ter postopke celovite prenove Pekarne ta čas koordinira urad za kulturo in mladino MOM skupaj s projektanti in svetovalnim inženiringom. Že prihodnji teden naj bi jih tudi razgrnili v javnosti.

URŠKA KEREŽI

Ni komentarjev: