sreda, april 01, 2009

Mariborski šerif in njegovi amigosi - Večer, 01,04,2009

Mariborski šerif in njegovi amigosi

Župana Franca Kanglerja danes, na prvi april, portretira graško-dunajski tednik Falter in ga povezuje z "vprašljivimi nepremičninskimi kupčijami" v mestu Mariboru

Faksimile današnjega članka o mariborskem županu v tedniku Falter
Faksimile današnjega članka o mariborskem županu v tedniku Falter

Naslov današnjega portreta mariborskega župana Franca Kanglerja v liberalnem avstrijskem tedniku Falter, ki izhaja v Gradcu in na Dunaju, je sprva videti kot prvoaprilska šala: Šerif in njegovi amigosi. Toda ko članek, ki ga je spisal novinar Herwig G. Hōller, odličen poznavalec politične in kulturne scene v Sloveniji, preberete do konca, vidite, da to ni šala. Že v uvodu v avstrijski tednik Kanglerja opiše kot "mariborskega šerifa". In takoj doda, da je "na spisku pritožb pri državni protikorupcijski komisiji bivši policist že številka dve med slovenskimi župani". Pred njim je le še koprski župan.


Če smo bili slovenski poročevalci iz avstrijske Koroške spričo populističnih akrobacij lani preminulega deželnega glavarja Jōrga Haiderja večkrat tako rekoč prisiljeni poročati, kot da poročamo iz Butal, pa je avstrijski novinar v današnjem članku lahko vrnil s polno močjo. Potem ko opiše, da je Kangler mariborske volilce pred tremi leti lovil na "oranžno kravato", ki je tudi barva Haiderjevega BZŌ, pove, da imata oba še več skupnega: "Tudi talentirani Kangler zastopa modernizirani desni populizem, stavi na velike športne prireditve, v sporih z vlado v prestolnici izpostavlja lokalno domoljubje." No, Avstrijci Kanglerju vsaj ne morejo očitati šovinizma - če je to za koga sploh še lahko tolažba.


Hōller omeni zadnje Kanglerjevo odprto pismo premieru Borutu Pahorju in celo opazi, da že v prvi vrstici ime premiera napiše narobe. Ne ne, Franc ni pisal Boratu, ampak je le po štajersko pisal Pahoru (sic!). Morda je Hōller z opazko skušal dati vedeti, da se je še enkrat potrdilo pravilo, da tisti, ki nima občutka za pravila slovnice, nima niti občutka za pravila demokracije. V "prizadetem" pismu Kangler zahteva za izvedbo zimske univerzijade leta 2013 več kot 300 milijonov evrov. Vlada pa v to noče privoliti. "Zato pa je med gradbenimi podjetji za univerzijado veliko zanimanje," piše tednik. "To še zlasti velja za v Kanglerjevem Mariboru omniprezentno firmo MTB."


MTB je sprožil tožbo zaradi klevetanja zoper novinarja Tomaža Klipšteterja, dopisnika levoliberalnega ljubljanskega časnika Dnevnik, ker "je razkril vprašljive odločitve mariborske mestne uprave. Vse primere povezuje ugotovitev, da ima mesto ekonomsko škodo, dobiček pa vedno ista podjetja. Novinar je pojasnil, kako stvar deluje: mesto se pri zemljiščih, s katerimi ima ustrezne načrte, odreče predkupnim pravicam in izvede spremembe namembnosti - zanje pa županovi amigosi očitno izvedo prej kot drugi." In še: "Predstavniki podjetja... tudi trdijo, da s Kanglerjem nimajo kakih posebnih stikov, le za njegov predvolilni boj leta 2006 so mu nakazali prispevek. Kangler stanuje v stanovanjski hiši firme MTB in v tem ne vidi nič spornega."


Falter piše tudi o Kanglerjevih afinitetah do kulture: "Čeprav se bliža leto Maribora kot evropske kulturne prestolnice, je avtonomni kulturni center Pekarna skoraj postal žrtev MTB. Tudi odnos do proračuna kulturne prestolnice ni ravno resen. Imenovani intendant Maribora 2012 Vladimir Rukavina je lani kot vodja poletnega festivala Lent svoj proračun presegel za 390.000 evrov. Mesto je znesek na tihem in skrivaj poravnalo s proračunom za kulturno prestolnico 2012."


Na koncu se avstrijski tednik sprašuje o posledicah: "Komisija za preprečevanje korupcije je v najbolj spektakularnem primeru, ki ga je razkril novinar Klipšteter, nedvoumno prepoznala korupcijo: Maribor je z očitno udeležbo mestne uprave, z insajderskimi informacijami in z odrekom predkupni pravici do območja, kjer namerava mesto postaviti sežigalnico smeti, izgubil pet milijonov evrov. Stvar zdaj preiskuje lokalna policija in v letu dni naj bi bilo jasno, ali bodo in zoper koga bodo vložili obtožnico." Falter ob tem citira vodjo protikorupcijske komisije Draga Kosa: "Lokalni policisti težko preiskujejo lokalne politike. V primeru Maribora smo slišali za govorice, da so politiki poskušali vplivati na delo policije."


"Kljub vsem tem očitkom je 40 odstotkov udeležencev nedavne ankete menilo, da župan Kangler dobro dela," končuje Kanglerjev portret Falter.

BORIS JAUŠOVEC

1 komentar:

Unknown pravi ...

Upam da ni butasta prvoaprilska.
Sem iskal originalni clanek, ali pa vsaj neko besedno zvezo pa je ne najdem !