petek, februar 16, 2007

PIZZICATO ORKESTAR v Gustafu, 3.marec 07 ob 21.00



Zavod Pekarna vas vabi na pocastitev polne lune s trubaci

Sobota, 3.marec 2007 ob 21:00 – Dvorana Gustaf

PIZICATO ORKESTAR - Makedonija


Mendo Selman – saksofon
Nusret Bajramov – prva trobenta
Ajnur Asanov – druga trobenta
Musli Asanov – bariton
Djengis Asanov – bariton
Kemal Sabanovski – tuba
Murat Useinov – tapan

Cas je ze bil, da v dvorani Gustaf mariborske Pekarne na oder ponovo stopijo juznjaski mojstri trube in uprizorijo freneticni balkansko obarvan delirij. Z odra bo kakih 100 kil ozvocenega in mestoma malce potolcenega medeninastega pleha brez usmiljenja napadlo nas slusni aparat, se prebilo do notranjih organov in zacasno odvzelo prostost najbolj plemenitemu med njimi. Opremljeni z malodane vampirsko eleganco crnobelih kostumov nas bodo muzicisti v ekstaticnosti trobilskih kresendov skusali odpihniti v crno nebo – v nebo, na katerem bo to noc kraljevala siroko nasmejana in - pazimo nase – misticna polna luna.

PIZICATO ORKESTAR je skupek rafiniranih romskih "barab" (baraba = odlicen glasbenik) iz Makedonije, ki so z resnejsim delom priceli v letu 1999. Orkester je ustanovil Meldo Selman, samouk na saksofonu in vecjezicnik – sedem jih govori. Kot je pri tovrstnih skupinah v navadi, so prve cekine priceli sluziti z igranjem na rojstnih dnevih in porokah – igrali so tudi na grskih in bolgarskih svatbah. Veliko slave so doma pozeli z vlogo in muziciranjem v razvpiti makedonski filmski uspesnici «BalkanKan«. Na prvem tekmovanju romskih pihalnih orkestrov Kumanovo truba fest oktobra 2006 so pobrali drugo nagrado zirije in prvo publike. V Sloveniji so med drugim nastopili tudi na Rock Otoccu in Soboskih dnevih 2006.

Njihova najodmevnejsa evropska koncerta sta bila na Szigetu poleti 2005 in v Dubrovniku 2006, spoznali pa so jih tudi nekateri severni evropski narodi. Letos so vkljuceni v ogromni gledaliski megaprojekt "Tito" hrvaskega reziserja Branka Brezovca, s katerimi bodo obredli Nemcijo, Italijo in nastopili tudi na zagrebskem Eurokazu.

Obeta se nam torej vroca sobotna noc, v kateri bomo dobili obilno porcijo odlicne trubaske godbe, eklekticen miks balkanskih, orientalskih in romskih ritmicnih poigravanj, po robovih tonov bogato okrasenih s stukaturami v obliki trilčkov . Mogoče tudi kaksno skladbo odigrano nazaj. Pripeljite s sabo svoje najdrazje, zgodaj zjutraj bomo druzno tulili v polno luno.

Marjan Ornik

Vstopnina: 6 eurov

Prisluhnete jim lahko na:
http://www.superstarorkestar.com/orkestar_pizicato/index.html

Več informacij

marjan@pekarna.org ali info@pekarna.org

tel. 02/ 300 78 70


Ni komentarjev: