sreda, november 22, 2006

Prerez slovenske ustvarjalnosti

Večer, 21.11.2006

Na različnih lokacijah v Mariboru se danes v organizaciji Mladinskega kulturnega centra pričenja 11. mednarodni festival sodobnih scenskih umetnosti Performa 2006


Predstava Egomanija v izvedbi Nataše Lušetić in Damirja Klemenića



Letošnja Performa je že enajsta po vrsti, kar kaže na pomembnost tovrstnega festivala tudi na tem koncu Slovenije. Na Performi, ki bo trajala med 21. in 26. novembrom, se bo zvrstilo sedem dogodkov, ki predstavljajo sodobno scensko umetnost danes. Poudarek letošnje Performe je na slovenskih ustvarjalcih, saj ugotavljajo izjemno ustvarjalnost in visoko kakovost znotraj domače produkcije. "Letošnji festival je prerez slovenske ustvarjalnosti. Novi vidiki festivala pa gredo tudi v smer sodelovanja s tujimi producenti," je na včerajšnji tiskovni konferenci povedala direktorica MKC Maribor Dragica Marinič. Eden zahtevnejših zalogajev festivala je zagotoviti prostore za predstave, zato letos prvič kot soorganizator festivala nastopa Druga gimnazija. Finančni del festivala je pokrila mestna občina Maribor.

Na festivalu se prekrivajo različni žanri, video, ples, glasba... Danes, v torek, 21. novembra, se bo ob 20. uri v dvorani Gustaf predstavil mladi slovenski ustvarjalec Mare Bulc. Dan kasneje si bo ob 18. uri v amfiteatru Druge gimnazije moč ogledati izjemni video Marine Gržinić in Aine Šmid Hi-Res, ki razkrivata drugačen pogled na sodobni ples in njegovo filozofijo. Ob 20. uri ji bo sledil solo Dejana Srhoja, predstavnika umetniškega društva Fičo Balet, s predstavo Rob Raja. V četrtek, 23 novembra, bo ob 20. uri v amfiteatru Druge gimnazije na ogled Galerija mrtvih žensk, predstava Maje Delak in Male Kline. V petek, 24. novembra, bo ob 14. uri v Kulturnem inkubatorju okrogla miza Osebno, družbeno, politično, ki jo bo povezovala Jasmina Založnik, programska sodelavka festivala. V ospredju pogovora bo pomen in razumevanje pojma politično v sodobnih scenskih umetnostih danes. V soboto, 25. novembra, se bo ob 20. uri v amfiteatru Druge gimnazije s predstavo Egomanija predstavil Teatar Exit u.o. Festival Performa se bo zaključil s predstavo Zgodbe o telesu v izvedbi Plesne izbe Plesne Maribor v nedeljo, 26. novembra, ob 20. uri v dvorani Štuk.




NATAŠA RIŽNAR

Ni komentarjev: