torek, december 20, 2005

Gibalna delavnica s koreografom Davidom Lakeinom

Večer, 20.dec.2005 (pdf)
Kot nadaljevanje prvega festivala eksperimentalnega giba NagiB v septembru, drznega projekta, ki je nastal iz potrebe po razvoju profesionalne sodobne plesne scene v Mariboru, se v Mariboru izvajajo tako imenovane gibalne delavnice. Ena od takšnih je bila Veščine tvorbe podob in predstavitve, ki je potekala minuli konec tedna na Prvi gimnaziji v organizaciji Vlaste Veselko. Vodil jo je David Lakein, ameriški koreograf, režiser, performer in učitelj, ki dela predvsem v Berlinu in Amsterdamu, pri svojem delu pa prepleta gledališče, ples in performans.
Delavnica je bila namenjena raziskovanju odrskega imagea oziroma podob, ki jih uporabljajo ustvarjalci pri pripravljanju uprizoritev. Udeležilo se je je šest plesalcev, tako začetnikov kot profesionalcev. "Upali smo, da bo udeležencev več in da bodo prišli tudi tisti, ki ne delujejo na področju plesa. Takšne delavnice namreč niso namenjene zgolj plesalcem, ampak širšemu krogu, igralcem, showdancerjem, plesnim pedagogom, skratka, vsem, ki delujejo na področju giba in raziskujejo njegovo izrazno možnost," je povedala Vlasta Veselko.

Delavnici z Davidom Lakeinom bo med 20. in 22. januarjem prihodnje leto sledila delavnica Katrine Brown, koreografinje in performerke iz Amsterdama, in med 2. in 5. februarjem delavnica Male Kline. Kot je še povedala Vlasta Veselko, računajo pri izvedbi delavnic na pomoč ministrstva, mestne občine Maribor in Šouma. Nataša Rižnar

Ni komentarjev: