sreda, oktober 26, 2005

Stare kinodvorane bodo spet oživele

Večer, 26.oktober 2005 (pdf)

Tudi razstavi, predavanje, delavnica filmske teorije in večeri, namenjeni druženju

V stare mariborske kinodvorane, ki so od odprtja Koloseja bolj ali manj samevale, se vsaj za kratek čas spet vrača življenje. Od 2. do 6. novembra bo namreč tam (pa tudi v dvorani Gustaf v Pekarni in Galeriji Media Nox) potekal drugi mednarodni festival dokumentarnega filma Dokumentarci v Mariboru - DokMa.

Na festivalu bo v več kategorijah predstavljenih 97 dokumentarnih filmov iz 31 držav. V kategoriji Glavni program bodo predstavljeni vrhunski dosežki v sodobni svetovni dokumentarni produkciji. Otvoritveni film bo avstrijski dokumentarec Operacija Spring, ki je bil premierno prikazan na avstrijskem festivalu Diagonale v Gradcu, predstavlja pa analizo policijske akcije in sramotnih sodnih procesov. Glavni program se bo končal s filmom finske režiserke Pirjo Honkasalo Tri sobe melanholije, ki je prejel nagrado na največjem svetovnem festivalu dokumentarnega filma IDFA v Amsterdamu. Potem ko so na lanskem festivalu DokMa predstavljali animirane dokumentarce, bodo letos namenili pozornost t. i. igranim dokumentarcem (fake documentary).

V kategoriji Veliki dokumentarci bodo predstavili retrospektivo dokumentarcev srbskega režiserja Želimirja Žilnika ter pregled hrvaških dokumentarcev iz 60. in 70. let. V kategoriji Vzporednice bodo prikazovali slovenske, evropske in svetovne dokumentarce. V kategoriji Medregionalna retrospektiva bodo prikazani filmi, ki jih bo ocenjevala mednarodna žirija: Koen van Daele, programski vodja Slovenske kinoteke, Želimir Žilnik in Ulf Sigvardson, predstavnik švedskega nacionalnega festivala v Göteborgu.

Poleg predstavitve dokumentarcev bo poskrbljeno tudi za drugo dogajanje. Med 3. in 5. novembrom bo v kinu Partizan ob 15. uri delavnica filmske teorije, v četrtek, 3. novembra, ob 18. uri pa v Media Noxu predavanje Igorja Koršiča z AGRFT o prehajanju med dokumentarno in igrano formo.

V Pekarni bo med festivalom samostojna razstava dokumentarnih fotografij Mance Juvan, v preddverju kina Gledališče pa bo razstava filmske tehnike, ki jo ob 35-letnici delovanja pripravlja Film in video klub Maribor v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem. Med festivalom bo v bližini kinematografov na voljo brezplačen dostop do brezžičnega interneta, večeri v Pekarni po 21. uri pa bodo namenjeni druženju.

Mojca Grandovec

Ni komentarjev: