četrtek, oktober 27, 2005

Festival DokMA

Večer, 27. Okt.2005

Od 2. do 6. novembra bo v Mariboru potekal 2. mednarodni festival Dokumentarci v Mariboru, na katerem bodo predstavili 97 filmov iz 32 držav.

Del festivala bo pohvalno potekal v kinematografih, ki so bolj ali manj mrtvi- Partizanu, Udarniku, Gledališču; ter dvorani Gustaf in galeriji MediaNox.

Po mnenju organizatorjev dokumentarni film "vsebuje potencial, ki lahko pozitivno spreminja svet". Program, ki bo predstavljal filme in ustvarjalce, ki "preizkušajo meje filmskega ustvarjanja in se zapisujejo v svet, da bi postal boljši, lepši, bolj iskren, ambiciozen,demokratičen in svoboden" so razdelili na Glavni program, MedRegionalno retrospektivo, Velike dokumentarce, Vzporednice in delavnico filmske teorije.

V glavni program so uvrščeni filmi, ki so veliko dosegli na umetniškem področju in mednarodnem priznanju.

Sekcija MedRegionalne retrospektive je posvečena evropskim ustvarjalcem, ki se ne počutijo del sedanje Evropske skupnosti.

V Velikih dokumentarcih boste lahko videli filme, ki si zaslužijo vsesplošno priznanje. Sem spadajo tudi starejši dokumentarci, ki so ali bi morali uživati status kultnega dela.

Sekcija Vzporednice je najbolj odprta in demokratična, namenjena pa je vsem, ki se želijo udeležiti festivala.

Za piko na i dodajajo še tridnevno delavnico filmske teorije za vse gledalce, kritike ali le ljubitelje filma.
AK

Ni komentarjev: