torek, januar 28, 2014

Svetniki: 1130 evrov na kvadratni meter je preveč, 27. januarja 2014

Mestna občina Maribor se želi znova potegovati za evropska sredstva za nadaljevanje obnove Kulturne cone Pekarna.
Svetniki: 1130 evrov na kvadratni meter je preveč
Igor Napast

Po prenovi nekdanje upravne zgradbe, se je proces prenove Pekarne leta 2011 ustavil. Mariborska občina je sicer pred leti dobila evropska sredstva v višini več kot 1,8 milijona evrov za prenovo objektov Lubadar in Hladilnica, a je zaradi neupoštevanja rokov ostala brez tega denarja. Občina bi morala do konca lanskega leta začeti z obnovo, a tega ni storila, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa ji ni odobrilo prenosa neizkoriščenih evropskih sredstev v leti 2014 in 2015.

Zdaj se želi mariborska občina s tem projektom prijaviti na nov razpis, na katerem bo država razdelila zadnje neporabljene milijone evrov iz iztekajoče se finančne perspektive EU. Za prijavo na razpis je med drugim potrebna novelacija investicijskega programa, ki je mestni svet na današnji seji ni potrdil. Investicija v obnovo obeh stavb je namreč narasla na 4,8 milijona evrov, kar je 1,7 milijona evrov več, kot so navajale prvotne ocene vrednosti obnove. Vrednost obnove Hladilnice se je iz 1,3 milijona evrov povečala na 1,8 milijona evrov, vrednosti obnove Lubadarja pa iz 1,7 milijona na 2,9 milijona evrov. Večji del bi pokrili z evropskimi sredstvi, del pa bi naj bila zaključena poleti 2015.

Investicija se je po pojasnilu predstavnice občinske projektne pisarne podražila zaradi sprememb na trgu in davka na dodano vrednost. Direktor mestne uprave Marko Žula je dejal, da so nove cene posledica "prej nerealnih" ocen projekta, župan Andrej Fištravec pa pravi, da tega ne razume kot "enormni dvig cene ampak kot realno oceno stroškov."

Mestni svetniki z razlago niso bili zadovoljni, med drugim se je mestni svetnik DeSUS Vilibald Premzl vprašal, ali ni Pekarna mariborski Teš 6, Lidija Divjak Mirnik iz Liste za pravičnost in razvoj (LPR) pa je menila, da je obnova Pekarne nujna, a ne za vsako ceno. Poleg tega so številni svetniki menili, da je nova cena v višini 1130 evrov na kvadratni meter površine previsoka, zato so zahtevali nov izračun predvidenih stroškov investicije. Razpravo o tem so prekinili, nadaljevali pa jo bodo na naslednji seji, ko bodo dobili dodatno gradivo.

Spletno uredništvo, sta

Ni komentarjev: