četrtek, januar 19, 2012

08. 12. 2011, totimaribor.si - Animateka drugič v Mariboru

Animateka drugič v Mariboru

Objavljeno: 08.12.2011 , Avtor: Martina Lunder

Mednarodni festival animiranega filma Animateka ,se letos takoj po koncu že osme ljubljanske izvedbe, drugič seli tudi v Maribor.

V mestu ob Dravi bo festival gostoval od 12. do 18. decembra. Štajersko prestolnico bo animiral z zanimivimi pred dogodki, 28 projekcijami animiranih filmov in razstavo Koyaa v kinu Udarnik, mednarodno delavnico animiranega filma v Vetrinjskem dvoru in spremljevalnimi dogodki v dvorani Gustaf v Pekarni. Ključna programska novost letošnje Animateke v Mariboru je tekmovalni program Mali Slon, ki bo v Udarniku potekal od 14. do 16. decembra. Komisija v sestavi Olga Bielanska, Miha Horvat in Domen Rupnik bo izbirala najboljšo otroško animacijo v treh starostnih skupinah Mini, Midi in Maxi.

»Animatično sodelovanje med Mariborom in Ljubljano je od samega začetka zasnovano razvojno in v smislu izmenjave znanj, praks ter izkušenj. Tokrat vam bomo predstavili že precej bogatejšo edicijo s pomembno programsko novostjo. Tekmovalni program Mali Slon bo predstavljal animirane filme otroške produkcije, večinoma nastale na delavnicah animiranega filma za otroke in mlade. Malega Slona želimo v prihodnjih letih razvijati v samostojno festivalsko enoto, ki bo postala mednarodna referenčna točka na tem področju,« je na tiskovni konferenci povedal producent mariborske izvedbe iz Društva za razvoj filmske kulture Rene Puhar.

Rene Puhar (Foto: Zavod Udarnik)

Otvoritev festivala, v ponedeljek, 12. decembra ob 17. uri, bo v znamenju enega najbolj priznanih slovenskih animatorjev Kolje Sakside. Slednji bo na razstavi v Udarniku predstavil nastajanje prve slovenske animirane stop motion serije Koyaa. Ob tej priložnosti bo Udarnik v nekdanji menjalnici odprl tudi nov prostor, namenjen stripu, filmu in literaturi. Otvoritvena premiera festivala bo španski animirani celovečerec Chico in Rita, pred in med uradnim festivalskim dogajanjem pa bo Animateka v Mariboru postregla še s šestimi celovečerci. Delavnico animiranega filma v Vetrinjskem dvoru bo v vodila mednarodno priznana ustvarjalka Maya Yonesha iz Japonske. Udeležba je brezplačna, prijavite pa se lahko do 9. decembra na hana.repse@animateka.si.

V okviru mariborske Animateke se bosta predstavila tudi partnerska festivala Stoptrik (Mednarodni festival stop motion animacije Maribor) in VAFI iz Varaždina. Spremljevalni glasbeni program z večerom videospotov Podoba Glasba, zabavo in animirano avdio-vizualnim koncertom ŠKM Bande bo v petek in soboto, 16. in 17. decembra potekal v Gustafu v Pekarni. Za celotno dogajanje od 2. do 18. decembra si lahko na blagajni v Udarniku zagotovite izredno ugoden festivalski paket za 15 €, ki vključuje tudi katalog festivala.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

gday pekarna.blogspot.com owner discovered your blog via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found website which offer to dramatically increase traffic to your site http://mass-backlinks.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer best services to increase website traffic at this website http://mass-backlinks.com