torek, april 05, 2011

Zgrajen Maks in razpadajoča Pekarna? - Večer, 26.03.2011


Zgrajen Maks in razpadajoča Pekarna?

V Pekarni se sprašujejo, ali bo župan Kangler izpolnil obljubo glede celovite obnove tega kulturnega centra ob Magdalenskem parku; Hladilnica in Lubadar naj bi bila končana prihodnje leto, usoda Gustafa in MC-ja za zdaj ni znana

Marko Vanovšek

Na območju Pekarne za zdaj pri obnovi najbolje kaže upravni stavbi, medtem ostali objekti še čakajo.

Med načrtovanimi investicijami v proračunu Mestne občine Maribor (MOM) je pričakovano tudi Pekarna z dvema zgradbama, Hladilnico in Lubadarjem. A je celovita obnova, ki jo je obljubil župan Franc Kangler, na vse bolj trhlih tleh, kajti denarja za dvorani Gustaf in MC v letošnjem proračunu ni. "Župan Kangler je izrecno obljubil, da bo Pekarno obnovil v celoti. Tak je bil dogovor, ko smo pristali na obnovo po posameznih fazah. Z vidika gradbenih del je po našem mnenju do konca leta 2012 realno, da se obnovijo vsi objekti razen najzahtevnejšega, dvorane Gustaf. Vprašanje pa je, ali bo MOM tak projekt želela in ga bila tudi sposobna izpeljati," razmišlja Gregor Kosi iz Odbora za Pekarno.

Evropska sredstva za Hladilnico in Lubadar

Na vprašanje, ali bo prenova izpeljana v celoti, kot je bilo obljubljeno, nam iz službe za stike z javnostjo MOM niso jasno odgovorili. Postregli so zgolj s pojasnili projektne pisarne MOM, ki bdi nad investicijo, ti pa so nam dali bolj ali manj znana dejstva in številke. Investicijski program za prenovo kulturnega centra v štirih fazah je mestni svet potrdil konec leta 2009, trenutno pa skupna vrednost prenove znaša 8 milijonov evrov. V letošnjem proračunu mestna občina predvideva 450 tisoč evrov tako za Hladilnico kot Lubadar, od tega zneska v obeh primerih pričakujejo po 280 tisoč evrov iz državne blagajne.

MOM je namreč z obema projektoma kandidirala na razpisu Regionalni razvojni program in pridobila večino sredstev. Ker pa pri EU projektih velja načelo zalaganja sredstev, poudarjajo v projektni pisarni, mora "občina zagotoviti celotno vrednost projekta v občinskem proračunu, nato pa po opravljenih delih in izvedenih izplačilih izvajalcev na ministrstvo postopoma pošilja zahteve z vso dokumentacijo. Ko jih ministrstvo pregleda in opravi tudi kontrole na terenu, sredstva povrne občini."

Upravna stavba junija letos

Kljub temu prispevku mora občina zagotoviti denar še sama. V projektni pisarni, kjer predvidevajo zaključek obeh investicij v letu 2012, so nam odgovorili, da bo za Lubadar občina dala skupno nekoliko manj kot pol milijona evrov, za Hladilnico pa 300 tisoč evrov. Kako bo z denarjem za opremo teh zgradb, za zdaj ni znano. Predinvesticijska zasnova je namreč starejša, kot je bila prijava na omenjeni razpis vladne službe za regionalni razvoj, v njej pa ni bila všteta cena opreme, čeprav bi morala biti, kar pomeni, da bo denar zanjo morala odšteti občina.

Za zdaj najbolje kaže upravni stavbi Pekarne, čeprav so na zadnji seji mestnega sveta potrdili novelacijo investicijskega programa, po kateri bo prva faza obnove, to je preoblikovanje upravne stavbe v mladinski hotel, dražja za 19 odstotkov. Nina Arsenovič, direktorica MKC, ki bdi nad to izvedbo, pravi, da se je prenova povečala "iz naslova nakupa notranje in IKT-opreme". Skupna vrednost projekta je zdaj 1,9 milijona evrov. "Za časovno izvedbo projekta to ne pomeni nič, saj smo že v času novelacije IP pripravili ponovno javno naročilo. Še vedno predvidevamo dokončanje vseh del v juniju 2011. V upravni stavbi bodo imeli prostore programi, ki so pred prenovo delovali v KC Pekarna in bodo s svojim programom upravičili delovanje v prenovljenih prostorih, upravni del MKC Maribor in mladinski hotel."

Politična volja "skregana z javnim interesom"?

V prenovljeni stavbi pa mesta ne bo našlo 20 bendov, ki so tam pred prenovo vadili, pravi Borut Wenzel iz Odbora za Pekarno. Prav zato je pomembno, da je prenova celovita in da v drugih stavbah tisti, ki prostora sedaj več nimajo, tega najdejo. Ali bo tako, za zdaj ni jasno, kajti v projektni pisarni zgolj pravijo, da je "objekt Gustaf v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, medtem ko je za MC gradbeno dovoljenje že pridobljeno".

Gregor Kosi pričakuje, da se bo MOM ponovno intenzivneje in bolj operativno posvetila procesu prenove. "A ne bi bilo simptomatično, če bi na koncu 2012 imeli v enem letu sprojektiran in zgrajen Maks, ob njem pa še vedno razpadajočo Pekarno, čeprav načrti za njeno obnovo obstajajo že nekaj časa? S tem bi se znova potrdilo, da sta politična volja in javni interes skregana."

PETRA ZEMLJIČ

Ni komentarjev: