ponedeljek, december 27, 2010

Gustafhits - Radio Študent, 26.12.2010

RAZLIČNI IZVAJALCI: Gustaf Hits 010 (KC Pekarna, 2010) (100 bralcev)
Nedelja, 26. 12. 2010
Uroš Badovinac



V tokratni oddaji predstavljamo Gustaf Hits 010, pred kratkim izdano prvo kompilacijo bendov, ki ustvarjajo in se združujejo v znanem pekarniškem klubu v Mariboru. Kompilacija skuša predstaviti prerez trenutno delujočih in ustvarjajočih večinsko lokalnih zasedb, hkrati pa ponuditi platformo za razvoj in predstavljanje prepotrebne nadaljne neodvisne produkcije.

RADIO ŠTUDENT

RAZŠIRJAMO OBZORJA

nedelja, 26. december 2010 ob 15.00

avizzo: Razširjamo obzorja

RAZLIČNI IZVAJALCI: Gustaf Hits 010 (KC Pekarna, 2010)

V današnji oddaji Razširjamo obzorja vam predstavljamo še svežo, uradno pred dobrim tednom izdano in s koncetom predstavljeno kompilacijo »Gustaf Hits 010«. Že na podlagi njenega imena lahko takoj ugotovimo, kam locirati lokacijo njenega nastanka. Gre seveda za mariborski klub Gustaf, ki deluje v okviru kulturnega centra Pekarna. Večinoma vsi posnetki za kompilacijo so nastali prav v tem klubu oziroma njegovi domači dvorani, posneti pa so bili v živo, večinoma v nekaj poskusih. Gustaf namreč združuje glasbene skupine in jim nudi vadbeni prostor, zato se v njegovi notranjosti precej lažje rojevajo nove ideje in projekti. Z izdajo kompilacije pa je bil storjen še korak dlje, saj je bil s tem ponujen medij za predstavljanje zanimive in še neslišane glasbe. »Gustav Hits 010« je tako možno zastonj potegniti s spleta na naslovu gustafhits.bandcamp.com, obstaja pa tudi v fizični obliki.

Na kompilaciji se predstavlja sedem skupin oziroma projektov. To so Coma Stereo, Nina Bulatovix (nina bulatović), Sportbilly Krši Embargo, Vortex Magnolia, Helika, Dinozaver in Trak47. Pri v večini gre torej za nove skupine, zamisli in projekte, ki so do sedaj predstavili le kakšen demo posnetek, se pojavili na kompilaciji ali pa samoizdali svojo glasbo kar na spletu. Razen Coma Stereo imamo tako opraviti z novimi in širni nepovršinski publiki manj znanimi skupinami. Zato se bomo v današnji oddaji posvetili njihovemu delovanju in glasbi, prav tako pa bomo skušali izdajo kompilacije umestiti v celotno dogajanje mariborske scene.

Na kompilaciji, ki je bila posneta septembra 2010, njena dolžina pa traja uro in sedem minut, je devetnajst komadov, mi jih bomo zaradi časovne omejitve zavrteli dvanajst.

>>>komad mp3 Gustaf Hits - Gustaf Hits vol.010 - 04 Tiso-ì mest.mp3

Tole so bili Coma Stereo s komadom »Tisoč mest«. Gre za najbolj znan in že dodobra uveljavljen bend na kompilaciji. Med drugim so nastopili tudi na turneji Klubskega maratona Radia Študent pred tremi leti. Do sedaj so izdali že dva albuma, najprej leta 2007 »Binary Endings«, nato pa še lani »Transgalaktiko«. Pripravljajo pa že tretjega, ki naj bi ga začeli snemati julija prihodnje leto. V svoji glasbi se skupina podaja v širine vesolja ter preko instrumentalnih izvedb svojih komadov išče prostrana sozvočja, v katera vedno bolj vpleta tudi vokal. Pesem, ki smo jo pravkar slišali, je ena od treh novih, še neizdanih in na kompilaciji prvič predstavljenih. Na podlagi slišanega bi lahko ocenili, da skupina rahlo spreminja svoj že precej neklišejski post-rockovski zvok ter se premika v rockersko instrumentalnost, mestoma progresivnostno usmerjeno.

Poslušajmo sedaj še en njihov komad, to bo »Bogomila«.

>>>komad mp3 Gustaf Hits - Gustaf Hits vol.010 - 12 Bogomila.mp3

S skupino Coma Stereo pa je povezan tudi Dinozaver. Za tem imenom se namreč skriva Domen Repnik, sicer bobnar skupine, ki pa se tokrat predstavlja s samostojnim projektom, s katerim je pred kratkim splavil tudi samostojno izdajo. Gre za konec novembra tega leta izdane posnetke, ki jih je ponudil v zastonjski dolpoteg. Na albumu je enajst pesmi, iz katerih odzvanja trendovski IDM elektro zvok, ki v sebi združuje vplive LCD Soundsystem in post punk estetike. Celotno glasbo pa ustvarja s pomočjo miške, podloge za miško in tipkovnice. Na vrsti sta njegova komada »Astro Komando« in »Walter«.

>>>komad mp3 Gustaf Hits - Gustaf Hits vol.010 - 05 Walter.mp3

>>>komad mp3 Gustaf Hits - Gustaf Hits vol.010 - 11 Banana power.mp3

Pozdravljeni nazaj v oddaji Razširjami obzorja, v kateri danes predstavljamo mariborsko kompilacijo z rahlo ironičnim naslovom »Gustav Hits 010«. Na njej se predstavljajo v klubu Gustaf zbrani in delujoči bendi, ki ustvarjajo nepovršinsko glasbo, pa najsi bo to eksperimentalna glasba, hrup, elektro, indie rock, atmosferični rock ali dub reggae. Kompilacija je prva in pomeni nek začetek predstavljanja ustvarjalnega proces bendov in projektov, delujočih v mariborskem klubu Gustaf v Pekarni. Kot taka igra pomembno vlogo, saj s svojim obstojem zaokroža novo nastajajočo lokalno sceno.

Bendi slednje kljub temu, da so se že predstavili na koncertih in izdali nekaj svojih posnetkov, vseeno težje prodrejo do potencialnih poslušalk in poslušalcev. Klub Gustaf kot del mariborske Pekarne pa ima na nepovršinski in neodvisni domači sceni neko ustvarjeno prepoznavnost in legitimnost, tako da s tem nudi precej večje možnosti odpiranja dodatnega prostora za predstavljanje novovznikle, samostojne in nenakupovalne glasbe. Poleg tega pa služi tudi kot nadvse domač in pripraven prostor za bendovske vaje ter presečišče za spoznavanje somišljenikov. Kompilacija »Gustaf Hits 010« pa predstavljaa še en dobrodošel element, to je dokumentiranje trenutnih glasbenih tokov ter s tem negovanje in utrjevanje scene ter njenih korenin. Kaj velikokrat se namreč zgodi, da določene ustvarjalne in zanimive glasbene scene preživijo, pod narekovaji seveda, le v ustnem izročilu. Gustaf in njegova ekipa pa z izdajo kompilacije »Gustaf Hits 010« ter njeno idejo obljubljajo začetek ustvarjalnega procesa, ki bo skušal vsakoletno zaobjeti lokalno glasbeno-ustvarjalno in kulturno udejstvovanje. S tem pa se postavlja ob bok še delujočim kulturnim naprezanjem že ustaljenega Front Rocka. Ta je izšel iz razmer živahno delujočih osemdesetih let prejšnjega stoletja, nato pa neodvisnim in površju nezanimivim izvajalcem ponudil platformo za izdaje nosilcev zvoka v živahnih devetdesetih.

Poslušajmo sedaj še en projekt iz kompilacije »Gustaf Hits 010«. Trak47 je projekt eksperimentalnega značaja, za katerem poleg Andreja Hrvatina in Gregorja Kosija občasni stoji še vrsta drugih ljudi. Prisotni pri projektu pri ustvarjanju zvoka uporabljajo tolkala, pihala, različna zvočila, računalnik in ostale bolj ali manj nekonvencionalne inštrumente. Na kompilaciji najdemo tri komade tega projekta, ki v presledkih živi že malo manj kot dve leti, vsi pa so dobili naslov po dolžini svojega trajanja.

>>>komad mp3 Gustaf Hits - Gustaf Hits vol.010 - 19 5-49.mp3

Malo prej omenjeni Gregor Kosi, ki sicer stoji za celotno zasnovo kompilacije, poznan pa je tudi kot pesnik, ustvarjalec, aktivist in direktor zavoda Pekarna, je delujoč tudi v bendu Nina Bulatovix. Gre za bend oziroma projekt, ki si je svoje ime nadel po občinski funkcionarki, sicer univerzitetni diplomirani kulturologinji, ki nekako pooseblja vsakomestni odnos uradnikov in uradnic do neinstitucionalne kulture. Kosi tako s svojim glasom in besedili orisuje občinsko politiko in stanje kulture v mestu Maribor. Pri tem pa se mu v skupini pridružujeta še Marko Širec na basu in bobnar Jure Lavrin iz zasavskih We Can't Sleep At Night. Pri komadu »Topla voda«, ki ga bomo slišali malo kasneje, pa še Marko Lavrin, prav tako član We Can't Sleep At Night. Nina Bulatovix pa so pred nekaj dnevi izdali tudi svoj prvenec.

Na njem je najti osem komadov, vsi pa so bili posneti v živo aprila letos v mariborskem ŠTUK-u. Zavrtimo si najprej zdaj komad »Svetniki, mestni svetniki«, nato pa še »Toplo vodo«, ki je sicer ni najti na albumu, temveč samo na kompilaciji, ki jo danes predstavljamo.

>>>komad mp3 Gustaf Hits - Gustaf Hits vol.010 - 01 Svetniki, mestni svetniki.mp3

>>>komad mp3 Gustaf Hits - Gustaf Hits - Gustaf Hits vol.010 - 13 Topla voda.mp3

Helika so precej neznan in šele dobro zagnan projekt. S svojim komadom »Oranžna« predstavljajo mirnejšo, bolj zamišljeno in melodičnejšo stran oziroma točko danes predstavljane kompilacije »Gustaf Hits 010«. Člani zasedbe so tolkalist Andrej Hrvatin, vokalist in kitarist Dario Jazbec Hrvatin ter basist Marko Širec, pojejo in komunicirajo z javnostjo pa izključno v bivšem vsejugoslovanskem jeziku. Skupina je že posnela album »Djeca kiše«, ki je trenutno v fazi post-produkcije, tako da se lahko njegovega poslušanja nadejamo v prihajajočem letu. Do takrat pa se zadovoljimo s komadom »Oranžna«.

>>>komad mp3 Gustaf Hits - Gustaf Hits vol.010 - 07 Oran++na.mp3

Vortex Magnolia je duo, ki ga sestavljata brata Lavrin. Jure in Marko, bolj znana kot ustvarjalca v svojem primarnem bendu We Can't Sleep At Night, sta do sedaj posnela en demo, njuno glasbo pa bi lahko opisali kot bazičen, na primarna tla spuščen alternativni neodvisni rock s poudarjeno ritmičnostjo. Ujeta med električno kitaro, vokal in bobne se držita načela »manj je več« in na podlagi tega nato iščeta čim več možnosti za razvoj svoje glasbe.

>>>komad mp3 Gustaf Hits - Gustaf Hits vol.010 - 03 Noise.mp3

>>>komad mp3 Gustaf Hits - Gustaf Hits vol.010 - 08 Lobotomy.mp3

Tole je bil dvojec Vortex Magnolia s komadoma »Noise« in »Lobotomy«. Mi pa se počasi približujemo koncu današnje oddaje Razširjamo obzorja. V oddaji smo predstavljali pravkar izdano kompilacijo »Gustaf Hits 010«, na kateri najdemo izvajalce in bende, kot so Coma Stereo, Nina Bulatovix (nina bulatović), Vortex Magnolia, Helika, Dinozaver, Trak47 in Sportbilly Krši Embargo.

Prav slednji so še edini ostali nepredstavljeni. Zasedba Sportbilly krši embargo je uspešno delujoča nova zasedba, ki si je prostor za svoje delovanje izbrala prav v Gustafu, njeni člani pa so razropljeni vse od Maribora, Slovenj Gradca pa do Novega mesta. V svoji glasbi spajajo raznotere nabore glasbenih slogov, od jazza, afriškega in afrokaribskega zvoka pa do progresivnega rocka in folka, vse skupaj pa pripenjajo na osnovo duba in reggaeja. Iz te osnove pa sekstet zaradi žanrske neograjenosti zlahka izvaja odhode izven njenih premnogokrat klišejsko začrtanih smernic. Treba je omeniti, da so bili Sportbilly krši embargo tudi sopotniki letošnje karavane Klubskega maratona Radia Študent. Za konec oddaje pa bomo poslušali še njihova komada »Lemeka« in »Mulgedin«.

Oddajo je pripravil Uroš Badovinac, bral/a je, tehnik ...

>>>komad mp3 Gustaf Hits - Gustaf Hits vol.010 - 02 Lemeka.mp3

>>>komad mp3 Gustaf Hits - Gustaf Hits vol.010 - 17 Mulgedin.mp3

Tmp on Bartoldo/ Aktualno urednistvo/ GR/ Razširjamo obzorja/ mapa ...

Odvizzo: Razširjamo obzorja

Uroš Badovinac

Ni komentarjev: