sreda, marec 10, 2010

Kulturniki zaupajo novemu vodstvu EPK - Večer, 10.03.2010

Kulturniki zaupajo novemu vodstvu EPK

Znana imena za vršilce dolžnosti generalnega, programskega in poslovnega direktorja javnega zavoda Maribor 2012; največje presenečenje poslovna direktorica Helena Hvalec


Začasno vodstvo novega javnega zavoda Maribor 2012, ki bo skrbelo za organizacijo in priprave na evropsko prestolnico kulture 2012, je znano. Za vršilca dolžnosti generalnega direktorja je mariborski župan Franc Kangler predvidljivo imenoval Vladimirja Rukavino, za programskega direktorja Aleša Novaka, za poslovno direktorico pa Heleno Hvalec. Slednji bodo tako do rednega imenovanja, s pooblastilom, pod nadzorstvom ustanovitelja opravljali priprave za začetek dela

Pandur predsednik programskega sveta?

Po tem, ko je minuli petek prišlo do dolgo pričakovanega podpisa pogodbe z Mestno občino Maribor (MOM) o državnem sofinanciranju dejavnosti javnega zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture (EPK), s katero je ministrica za kulturo Majda Širca napovedala približevanje h "kulturni eksploziji" 2012, so se omenjenemu cilju na MOM približali še za korak. Župan Kangler je namreč s sklepom imenoval upravo zavoda, ki jo, kot že rečeno, sestavljajo trije vršilci dolžnosti. Če se ime sedanjega direktorja Narodnega doma Vladimirja Rukavine kot generalnega direktorja omenjenega zavoda pojavlja že ves čas, saj je že doslej vodil začasni sekretariat EPK, pa sta drugi dve imeni za večino presenečenje. Aleš Novak, ki naj bi prevzel funkcijo v. d. programskega direktorja, je kot direktor urada za kulturo in mladino sicer prav tako že od začetka sodeloval pri ustanavljanju javnega zavoda, a se je kot možen kandidat za omenjeno mesto najpogosteje pojavljal režiser Tomaž Pandur. Ta naj bi zdaj prevzel mesto predsednika programskega sveta, je včeraj sporočil župan Kangler.

Novak je ob svojem imenovanju poudaril, da "bo temeljna naloga v. d. uprave tako ali tako nadaljnja priprava vseh okoliščin za začetek normalnega delovanja zavoda. Tako se bo v prihodnjih tednih ukvarjala zlasti s postopki ustanavljanja zavoda, s pripravo dokumentacije, s sistematizacijo, notranjimi akti in s pripravo prostorov."

Dobrila: Treba bi bilo preseči lokalnost

Da naj bi mesto programskega direktorja Novak najverjetneje zasedal le do javnega razpisa, da slutiti tudi imenovanje Hvalčeve, sicer mestne svetnice LDS, ki se je s Kanglerjem že dogovorila, da zaradi opravljanja omenjene funkcije zapusti svetniško mesto, medtem ko Novak o odstopu iz direktorskega mesta urada še ne razmišlja. Hvalčeva je sicer podjetnica na finančnem področju, za prve komentarje o svojem imenovanju pa včeraj ni bila dosegljiva.

Rukavina predvideva, da naj bi se novo vodstvo sestalo do konca tedna in jasneje začrtalo načine in poti do cilja. Kako uspešni bodo pri tem, pa smo povprašali Petra Tomaža Dobrilo, direktorja direktorata za kulturo pri Ministrstvu za kulturo, ki je kot nekdanji predsednik mariborske Kible kompetenten za ocenjevanje razmer, klime in nove županske ekipe. Vnaprejšnjega ocenjevanja se je sicer vzdržal, a je povedal, da upa, da bodo javni razpisi vendarle prinesli nova imena. "Predvsem mislim, da bi bilo za projekt, kot je Evropska prestolnica kulture, treba preseči lokalnost, ki je prišla pri sedanjem imenovanju zelo do izraza. Navsezadnje je to vseslovenski projekt in prav bi bilo, da bi ga tudi vodili ljudje iz različnih delov države. Morda celo iz tujine."

Dovolj potrpežljivi, strpni in komunikativni

Mariborski kulturniki in predstavniki nekaterih pomembnejših kulturnih ustanov dokaj soglasno pozdravljajo imenovanje vodstva javnega zavoda Maribor 2012 - EPK. Direktorica Umetnostne galerije Maribor Breda Kolar Sluga meni, da "imenovane čaka težka naloga, vendar so vsi dovolj izkušeni, da lahko izpeljejo zanimiv in kvaliteten EPK 2012. Osebno si želim, da bi pritegnili kvalitetne sodelavce ter izvajalce kulturnih programov, v mestu in regiji pa povezali akterje z različnih področij, tako turizma in gospodarstva s kulturo v vsebinsko relevantno in smiselno celoto. Maribor ima veliko težav, vseh EPK 2012 ne more rešiti. Pomembno je, da bodo nastali temelji, na katerih bo vredno in mogoče graditi tudi po letu 2012." Uspešnega sodelovanja z odgovornimi si želita tako Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, kot Gregor Kosi, direktor Pekarne - Magdalenske mreže, ki nekoliko skeptično pravi, da je "dve leti pred projektom vsako dejanje, ki nas pelje iz mrtvega teka, dobro. Kako bodo akterji (ra)združevali toliko različnih obveznosti in funkcij, pa bomo šele videli."

Pisatelj Tone Partljič ocenjuje, da bo ekipo najbolje legitimiralo delo. Prepričan je o dobri odločitvi: "Vsi se mi zdijo dovolj potrpežljivi, strpni in komunikativni. Bojim se, da bi županov predlog za programskega direktorja Tomaža Pandurja, ki nikakor ni bil neumen, povzročal več sporov, nejevolje in apriornih nasprotovanj. Dva od imenovanih sta zame popolna novost. Pričakoval sem, da bo Novak kot občinski uradnik, za katerega verjamem, da ima potrebne reference in znanje, zunaj direktne zgodbe. Da bo morda prej nadzoroval delo in realizacijo, kot ju kreiral. Heleno Hvalec poznam iz LDS, ko je delala v občinskem odboru. Kasnejšega njenega dela nisem spremljal, vendar nimam nobenih razlogov za nezaupanje. Edini, ki je bil pričakovan, je Vladimir Rukavina. Prepričan sem, da je dovolj moralen in pameten, da ne bo počel kaj takšnega, da bi se prekrivala interesa Narodnega doma Maribor in EPK. Prvi korak je storjen, slediti mora aktivno delo, bolj dialoško in odprto do vseh interesov v Mariboru, predvsem pa nezamerljivo. Če si doslej imel kakšen dvom ali si kaj vprašal, je bil župan Maribora malo nagnjen k temu, da te je imenoval za sovražnika. Upam, da se bo to prenehalo, da je prekinjena legendarna dvojnost v pogledih začetnika programske vsebine Petra Tomaža Dobrile in naslednikov. Že dejstvo, da je država dala denar, najbrž pomeni strinjanje z imenovanimi."



URŠKA KEREŽI, NINA AMBROŽ

Ni komentarjev: