sreda, november 09, 2005

S strožjim izborom lahko še boljši

Večer, 9.november 2005 (pdf)

Skok z lanskih 12 na letošnjih 95 prikazanih filmov nekoliko preveč optimistična poteza festivalskih organizatorjev - Prihodnje leto nujen bolj jasen in osredotočen izbor filmovMaribor ni ravno filmsko mesto. Med drugim je dolgo čakalo na svoj multikino Kolosej, ki pa je sprožil še zaprtje mestnih dvoran. In je tudi edini večji domači kraj, kjer umetniška kino mreža nima kje prikazovati filmov. A od lani ima mesto svoj filmski festival Dokumentarci v Mariboru - DokMa. Filmski festivali niso tuji našim krajem; Izola ima Kino Otok / Isola Cinema, Celje in Portorož sta (že bila) gostitelja Festivala slovenskega filma, letos so v Ljutomeru prvič organizirali festival digitalnega filma, da o izrazito festivalski Ljubljani sploh ne govorimo.Toda mariborski DokMa je precej drugačen. Določa ga usmerjenost v dokumentarne filme, ki pritegnejo bolj specifično občinstvo, presenetljiv pa je tudi njegov obseg. Letošnjih 95 filmov je bilo ogromno za mesto, vajeno zlasti hollywoodskega "popcorna" s Kolosejevega rednega sporeda. To so pokazale včasih tudi povsem prazne dvorane ob zgodnejših projekcijah, vendar so večerne popravile vtis. A vzrok za bolj prazne dvorane je treba iskati tudi drugje kot pri občinstvu.Festival se je že v letošnjem drugem letu izjemno razširil, tako iz marginalne Pekarne v osrednje mestne dvorane kot z lanskih 12 filmov na 95. Le ljubljanski mednarodni festival LIFFe ponudi več (letos 109 filmov), medtem ko so ostali načeloma osredotočeni na enega ali dva filma dnevno. A LIFFe ni tako ozko zastavljen, hkrati pa ima večji sloves kot DokMa, saj mnogi gledalci pridejo bolj zaradi festivala kot konkretnega izbora filmov. Sledi seveda vprašanje infrastrukture. Dve mariborski dvorani, kino Gledališče in Udarnik, sta v solidnem stanju in primerni za projekcije, medtem ko je bil Partizan že nekaj let pred zaprtjem potreben prenove, zadnje leto samevanja pa je pustilo obupen smrad in pokvarjeno ogrevanje.Za festival je vsekakor ključen program. Izbor filmov na DokMa je bil zelo dober, a bi s strožjim izborom lahko bil še boljši. Organizatorji (Pekarna Magdalenske mreže in društvo PIFF) so se sicer potrudili izpostaviti nekaj filmov, vendar zlasti tiste, za katere so dobili plakate in ki niso nujno bili najzanimivejši. Dokaz uspeha promocije je film z največ občinstva - avstrijski Operacija Spring, ki je tudi odprl festival in predstavil konkretne težave iz nam sosedske države, a je bil filmsko šibkejši kot nekatera druga dela, npr. romunski Veliki komunistični rop, ruski Prvi na Luni, danski Max po naključju ali zmagovalni norveški Nov začetek.Drugi DokMa je pokazal precej večjo ambicioznost kot lanski previdni začetki, a v kolikor naj bi si ustvaril ime in pridobil zvesto občinstvo, bo moral prihodnje leto ponuditi bolj jasen in osredotočen izbor filmov. Zagotovo pa bi koristilo, če bi se v Mariboru že pred tem pojavila možnost ogleda Koloseju alternativnega programa.

Igor Harb

10 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this write-up
and also the rest of the site is also really good.
my web page :: seo company india

Anonimni pravi ...

You actually make it seem so easy with your presentation but I
find this topic to be really something which I think
I would never understand. It seems too complex and very broad for
me. I'm looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

Also visit my webpage oddesity

Anonimni pravi ...

What's up friends, pleasant post and good urging commented at this place, I am genuinely enjoying by these.

Here is my site - quotes on people who are fake

Anonimni pravi ...

I got this web page from my pal who told me on the topic of this site and at the moment this time I
am visiting this web site and reading very informative
content here.

Check out my web-site :: http://www.cleanserv.co.za

Anonimni pravi ...

If you wish for to get much from this article then you have to
apply these strategies to your won blog.


Take a look at my web blog: mzansi cleaners

Anonimni pravi ...

Hi every one, here every person is sharing these kinds
of knowledge, thus it's pleasant to read this weblog, and I used to pay a quick visit this website everyday.

my website copenhagen dj

Anonimni pravi ...

I got this website from my pal who shared with me concerning this website and at the
moment this time I am browsing this website and reading very informative
articles at this time.

Feel free to surf to my web site; electronic dance music

Anonimni pravi ...

Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I wrote and say, I'm thoroughly enjoying your
blog. I too am an aspiring blog writer but I'm still new to everything. Do you have any recommendations for beginner blog writers? I'd definitely
appreciate it.

Have a look at my site ... Sex Toys

Anonimni pravi ...

Great web site you have got here.. It's difficult to find high-quality writing like yours these days. I truly appreciate people like you! Take care!!

Feel free to surf to my web blog Www.cuteteenporn.Net

Anonimni pravi ...

Hello, There's no doubt that your web site could be having browser compatibility issues. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in IE, it's got some overlapping issues.
I simply wanted to give you a quick heads up! Besides that, great blog!


Also visit my homepage ... cfnm party