sobota, september 17, 2005

Botri prijetne poživitve

Večer,17.09.2005 (pdf)

Kam naj se pravzaprav dam? Mestno središče je pravcata puščoba. Saj ni, da bi prosti čas v njem preživljal zgolj med ogledom kakšnega filma, gledališke predstave ali se pomešal med na srečo ne tako maloštevilne kofetarske druščine. Se bo končno našel še en Rukavina, ki bo našel poživilo za prijeten, družabno zanimiv mestni vrvež v popoldanskih in večernih urah?
Mariborčani smo bili takšne in podobne črnogledosti že kar vajeni in v pričakovanju, da bomo le dočakali družabni utrip v mestnem središču, ki bo iz tedna v teden prijazno vabilo za druženje. Pa nam pogled na to, kako je dihalo mestno jedro v tem tednu, ponuja obet, ki smo ga lahko pristaši raznoterih živahnosti v središču mesta, prav veseli. Poglejmo!
Špasfest je te dni ponudil vrsto prireditev, (čeprav) podobnih tistim, ki jih že leta prirejajo v nekaterih evropskih mestih, med njimi tudi Ljubljana. Gospodarsko-interesno združenje GIZ Stari Maribor je v treh mesecih pripravilo prireditev, ki je pritegnila Mariborčane in okoličane, naveličane prostočasne enoličnosti.
GIZ Stari Maribor je združba kakih 500 somišljenikov, predvsem tistih lastnikov lokalov v središču mesta, ki niso hoteli stati križem rok, potem ko so jim veliki trgovci speljali goste iz mestnega središča. GIZovi Srednjeveški dnevi se bodo končali v nedeljo in prihodnji teden bomo najbrž že zvedeli tudi za statistično potrditev hvalevredne zamisli, namreč, ali jim je v mestno središče uspelo privabiti pričakovanih nekaj tisoč obiskovalcev.
Sinoči je za dobro zabavo poskrbel s koncertom na Glavnem trgu Radio Center, le nekaj ur zatem, ko smo na Grajskem trgu lahko prisluhnili bralnemu maratonu, že tretjemu po vrsti, ki ga je pripravila Zveza prijateljev mladine, ta pa zna tudi sicer privabiti mlade na zanimive prireditve v mestu. Le čez Glavni most pa so se iz strogega mestnega središča morali odpraviti te dni tisti, ki imajo radi ljudsko glasbo. V Pekarninem Gustafu so se lahko na dvodnevnem mednarodnem etno festivalu Etnika naposlušali veliko tega, kar ponuja tovrstna domača in tuja glasbena scena.
Da se torej v mestu, ko zapre vrata Festival Lent, nič ne dogaja? Dober odgovor je dogajanje minulega tedna, za katerega pa si želimo, da ne bo ostal izjema. Se bodo našli dobri botri za podobno prijetno druženje in zabavo še v deževnih jesenskih in zimskih tednih? Prav veseli in hvaležni bomo!
Še utrinek o tem, da je tudi dobrega, zanimivega komu izmed mestnih zdolgočasnežev, hitro preveč. Prireditev Grajski mojstri vsako poletno soboto privabi v mestno središče veliko Mariborčanov. Zvrstijo se obisk tržnice pa klepet ob skodelici kave, prisluhneš lahko glasbeni skupini... Živahno je bilo, ko so dijaki in študentje na stojnicah ponujali učbenike in študijsko gradivo. Družbo so jim delali še mladi umetniki, plesalci in glasbeniki...In je ta pestrost na Grajskem trgu nekatere tako zmedla, da so se spet pridružili dežurnim nergačem, češ: "Saj ne vem, kam naj se obrnem in kaj naj poslušam"!"
Kornelija Golob

Ni komentarjev: