petek, avgust 27, 2004

Postaja Maribor res mesto festivalov?

Dobro Jutro, 27.08.2004

Ne, tokrat nimamo v mislih največjega med njimi, vodilnega in najbolj znanega, festivala Lent. S proračunom nad milijonom evrov, s pol milijona obiskovalcev in ognjemetom. Tega poznate vsi. Manj znano je, da v Mariboru živijo in rastejo tudi drugi, manjši festivali. Prav danes, v soboto, v vaši bližini potekata kar dva festivala, ki vsekakor izpolnjujeta osnovno poslanstvo festivalov – omogočata pregled dosežkov na določenem kulturnem področju. Torej ne stokati, da se po Lentu nič ne dogaja. Lahko se odpravite v Pekarno in se na najbolj ortodoksnem glasbenem festivalu v srednji Evropi No Border Jam sprostite ob punkovski glasbi, ali pa se odpeljete v Ruše in si na festivalu Letni oder Ruše ogledate predstavo Obuti maček.

No Border Jam
Enajsti No Border Jam po vrsti se je v klubu Kurd v Pekarni začel včeraj, s koncerti skupin iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Nemčije, Anglije in Madžarske se končuje danes. To je festival drugačne kulture, na njem najdejo svoj prostor predvsem ljubitelji nekomercialne in alternativne glasbe. »Punkerji na prvi pogled morda res delujejo šokantno, toda z videzom strašijo samo netolerantne. Festival, na katerem prevladujejo zvoki hardcora in underground rocka, je precej mednarodno znan, poleg tujih skupin imamo vsako leto tudi veliko obiskovalcev iz drugih držav,« nam je povedal vodja festivala Dušan Hedl.

Žonglerji
Seveda to ni še vse, mariborski festivalski meni ima pestro izbiro. Prejšnji konec tedna je Pekarna magdalenske mreže pripravila prvi slovenski festival žongliranja, na katerem se je predstavilo 70 žonglerjev.

Ni komentarjev: