torek, januar 27, 2009

Veganska večerj(ic)a - Dostop.si 19.01.2009

Veganska večerj(ic)a

19.1.2009 14:36

Društvo Za živali! in Zavod Pekarna-magdalenske mreže vsak tretji četrtek v mesecu, med 19. in 21. uro, organizirata druženje ob veganskih dobrotah. Na zadnji večerjici, 15.1.2009, smo bili tudi mi.

Veganska večerj(ic)a

Prijeten ambient, sproščeno vzdušje, zanimivi ljudje in seveda dobra hrana. Vse to ponujajo druženja, ki se odvijajo enkrat mesečno v dvorani Gustaf. Marsikdo ne ve, da ima vegetarijanstvo ( način življenja, ko človek ne jé mesa ) mnogo podvrst. Največkrat se srečujemo z veganstvom, kar stoji za dieto, pri kateri meso, mleko in jajca niso dovoljena, med pa le občasno. Ravno zaradi tega, me je naziv »veganska večerja« malce prestrašil, saj se sama ( še ) nisem odločila, da iz svoje prehrane opustim meso, misel, da bi lahko opustila tudi mleko in jajca, pa me je dodatno prestrašila. Začela sem se spraševati: »Kaj bomo torej jedli?!« Isto vprašanje si verjetno postavlja veliko ljudi, zato so veganske večerjice namenjene tako laikom na tem področju, kot starim znancem vegetarijanstva. Ekipo Dostopa je presenetila dobra in raznolika hrana. Pripravili so proso s korenčkom, zeljno solato s čičeriko, veganski golaž ( neverjetno, recept na koncu ), pšenične polpete ter številne druge jedi. In vse to za simbolični en evro! Na veganski večerjici sem bila tokrat prvič, a zanesljivo ne zadnjič. Navdušila me ni samo hrana in druženje, ampak tudi člani društva Za živali!, katerih preventivna naloga je boj proti mučenju živali. Naj na koncu pozovem vse, ki so za spremembe, ki tako kot jaz ljubijo živali in ki radi spoznavajo nove ljudi ter okušajo novosti, da si v naslednjem mesecu ta družabni dogodek ogledajo in okusijo sami.



klikni za video

Veganske večerje
Veganske večerje


Veganski golaž

  • 200 g sojine kocke
  • 1 zelenjavno jušno kocko
  • 4 rezine seitana
  • 1/2 čebule
  • sojina omaka
  • sol
  • rdeča paprika
  • majaron
  • 3 žlice paradižnikove pasate
  • olivno olje
  • po želji še druge začimbe

Seitan narežemo na majhne kocke in pokapljamo s sojino omako ter pustimo stati 15 min. Sojine kocke 10 min kuhamo v jušni osnovi, nato jih precedimo in iz njih iztisnemo vodo. Na olivnem olju na hitro popražimo čebulo, nato dodamo sojine kocke in seitan. Začinimo z rdečo papriko in čez par minut zalijemo z vodo. Dodamo še sol, ostale začimbe in pasato. Za zgostitev dodamo ščepec moke. Kuhamo približno 20 min.


Več info na www.zazivali.org ali info@zazivali.org.

Tanja ZDOLŠEK

Ni komentarjev:

Objavite komentar