sreda, marec 28, 2007

SPECIALCI V PEKARNI, / 7D, 28.3.2007


Res Nullius na garažnem festivalu
Na tretjem festivalu Garage Explosion v Mariboru so nastopili Tavžntroža iz Dolenjskih Toplic, My Buddy Moose z Reke, Diplomatz alias Damir Avdić iz Tuzle, Res Nullius iz Velenja, The Welcomin" Comittee In Flames iz Zagreba in Tokia, The Cinders iz Francije in ZDA ter Barrakuda iz Pulja. Spored je privabil stoglavo rokovsko publiko več generacij od blizu in daleč. Z dobro organizacijo festival raste v enega pomembnejših in prepoznavnejših rokerskih dogodkov pri nas, ki ga je mogoče poslušati tudi preko interneta.

Črna pika festivala, za katero niso bili krivi niti vestni organizatorji niti skupine kot tudi ne zabave željni obiskovalci, je bil vdor mariborskih specialcev v Pekarno. Brez razloga so prekinili koncerta v Gustafu in MC-ju ter po približno dvajsetih minutah iskanja in nadzora kontrole odšli, kakor so tudi prišli. To je zaskrbljujoč dogodek za prihodnost mariborske alter scene. Bo nova oblast zgrnila temne oblake nad Pekarno. Link
Karino Bozi

torek, marec 20, 2007

POZDRAV POMLADI S FLAMENKOM, 24. marec 2007, Dvorana Gustaf, Pekarna ob 21.00

Plesno kulturno društvo Flamenko iz Ljubljane bo v dvorani Gustaf mariborske Pekarne gostovalo s predstavo »Flamenko«. Skozi v živo izvajano glasbo in ples želijo predstavili svojo dejavnost tudi mariborskemu občinstvu. Nastopilo bo preko dvajset plesalk, tečajnic iz različnih težavnostnih skupin, svoje samostojne plesne nastope pa bodo imele tudi izkušene solistke tega društva, ki so se izobraževale v vodilnih španskih plesnih šolah.Med posameznimi točkami prireditve nas bodo zabavale video projekcije in izbrana glasba.
Prost vstop!

Solistke:
Ana Pandur
Nataša Ravnik
Živa Heričko

Glasbeniki:
Grega Cigler – kitara
Tomi Štanfel – kitara
Gorazd Pikunič – kitara
Andrej Predin - cajon


Flamenko je zgodba o socio-kulturološkem fenomenu, ki je nastal na relativno majhnem območju južne Španije, v Andaluziji. Obravnavati ga samo kot še eno zvrst ljudske glasbene umetnosti bi bilo nadvse krivično.
Flamenko je veliko več: je nadvse originalna nadgradnja razkošne glasbene in kulturne tradicije španskega juga, je ena najlepših spontanih oblik ljudske umetnosti, kar jih pozna ta svet, je tudi način kako ljubiti, živeti in umreti. Danes je flamenko mainstream, na začetku pa so ga uživali izključno na marginah andaluzijske družbe. Še zmeraj je mogoče slišati nekatere pesmi, ki so polne trpljenja in brezupa, a tudi ponosa in kljubovanja viharjem usode.

Španija, predvsem pa Andaluzija, sta bili okoli 800 let talilni lonec več različnih kultur in religij: arabske, židovske, krščanske in v zadnjem obdobju El - Andalusa tudi ciganske kulture (v Barcelono so iz Evrope prispeli leta 1423, afriški krak verjetno že predtem). Arabski Mavri, ki so Andaluziji ves ta čas vladali, so - tako zgodovinski viri - z versko in etnično toleranco uspeli doseči zelo dostojno sobivanje treh, danes precej militatnih religij. Oriana Fallaci bi sicer skočila do plafona in nam postregla z dokazi o križanjih nevernikov v imenu islama, o prostovoljnem prestopanju v islam« v sistemu, kjer davke plačujejo samo neverniki, itd.
Kakorkoli že, leta 1492 sta mladoporočenca kralj Ferdinand Aragonski in Izabela Kastiljska pričela s procesom pokristjanjevanja Andaluzije in Španije. Izbira ni bila prav velika: ali krščanstvo, ali izgon - ali pa šel pod roke inkvizitorjem.
V praksi je to povzročilo eksodus muslimanov in sefardskih židov – slednji so se kasneje naselili v različnih delih otomanskega imperija (Carigrad, Solun, Sofija, Jeruzalem, Sarajevo).
To zgodovinsko ozadje utegne biti pomembno za razumevanje fenomena flamenka, kajti med flamenkologi obstajata dve osnovni debatni skupini: tista, ki trdi da je flamenko 100-odstotna in originalna kreacija ciganov in druga, ki zatrjuje, da so na razvoj flamenka vplivali vsi v Andaluziji živeči narodi. Oboji so si edini v enem: najboljši interpreti flamenka so nedvomno cigani, ki so ga s svojim nomadskim načinom življenja tudi razširili po Španiji.

Flamenko sestavljajo trije stebri: cante (petje), toque (kitara) in baile (ples). Dodajajo mu še palmas (ploskanje) in zapateado (udarjanje s petami). Ne ples - pesem je srce flamenka. Ples, kot ga poznamo danes, je star komaj kakšnih sto let.
Marjan Ornik

GARAGE EXPLOSION FESTIVAL 2007, 23.03.2007 ob 20:00


V petek 23.3.2007 bodo v dvorani Gustav v Pekarni nastopili:

THE CINDERS - Paris - Boston (FRA-USA) www.thecinders.com/
RES NULLIUS - Velenje (SLO) www.resnullius.net/
WELCOMIN' COMITTEE IN FLAMES - Zagreb – Tokyo (CRO-JPN)www.myspace.com/wcinflames/
MY BUDDY MOOSE - Rijeka (CRO) www.myspace.com/mybuddymoose/
DIPLOMATZ alias DAMIR AVDIĆ - Tuzla (BIH)
BARRAKUDA - Pula (CRO) www.archive.org/details/Barrakuda-Knockout
TAVŽNTROŽA - Dolenjske Toplice (SLO) www.myspace.com/115999350/


Vstopnina: 8 EUR (1917,12 SIT).
V predprodaji in do 20. ure na dan koncerta: 6 EUR (1437,84 SIT)Predprodaja: MISC Infopeka, Ob železnici 16, 2000 Maribor.


Zakaj GARAGE EXPLOSION III. ?
- Ker s predajo še nihče ni zmagal
- Ker ni drilov čez rock'n'roll drile
- Ker tukaj mi odločamo
- Ker sta prvi festivalski detonaciji nesli do Splita in povzročili bratski festival enakega imena (!)
- Ker je lepo govoriti, še lepše pa narediti
- Ker ima Rozalija nove plesne čeveljce
- Ker ko te nekdo vrže skozi prednja vrata, je fino, da skozi zadnja prilezeš nazaj, slednje pa je šele začetek…
- Ker smo ponosni na vsebino festivalov '05 in '06: The Real Things, Thunderbabies, Dr.Zero, Muškat Hamburg, The Babies, Erotic Biljan & his Heretics, Crazed Farmers, Knights of Good Taste, Knuckleheads, Hic et Nunc, Welcomin' Comittee in Flames, Messerschmitt, The Staggers in Gods Chosen Dealers- Ker smo ponosni na vsebino Foreplay in Afterparty festivala, ki sta v '06 poleg zgoraj omenjenih postregla še z: Blutwurst, Cosa Nostra, Malo morgen, DMT in Giraffemen.
- Ker prej ko daš, prej si fraj

ponedeljek, marec 19, 2007

Rock'aBilly & Blaupunkt Party v dvorani Gustaf / 10. marec 07

Zgoraj: Silvo in Urko slavita revanšo proti Gustafu
Sredina: Torta
Spodaj: Gustafovca sta poraz sprejela dostojno





Drugi takšen party po vrsti, a tokrat s koncertom sveže nastale rock'a'billy skupine Joe & The Rhythm Boys. Dečki so odšpilali in odpeli vse kar so se naučili na nekaj vajah v dvorani Gustaf, to pa so trije komadi. Obisk koncerta in odziv publike je bil respektabilen in ohrabrujoč za muzičiste. V dvorani se je znašla tudi torta v čast rojstvu novega mariborskega benda.

Po koncertu se je na biljardni mizi razvil srdit spopad med prisotnimi gosti, pa tudi operativci dvorane Gustaf. Dali smo mu delovni naslov "Blaupunkt". Iz priloženih fotk je razvidno, da je ime precej posrečeno. Kot vidite, se je nos poražencev srečal z Master kredo za biljardne palice.
Marjan Ornik

četrtek, marec 15, 2007

sreda, marec 14, 2007

GARAGE TEASER * ROCK'N'ROLL KONCERT

GARAGE TEASER * ROCK'N'ROLL KONCERT

PETEK, 16.03.2007, OB 21:00

PEKARNA MARIBOR – DVORANA GUSTAF

MESSERSCHMITT / Pula (HRV)

http://www.freewebs.com/messerschmitt-theband/

MUŠKAT HAMBURG / Maribor

http://www.muskathamburg.com/

Organizacija: PEKARNA MAGDALENSKE MREŽE IN AGD GUSTAF

MESSERSCHMITT

Ena najpomembnejših skupin ustvarjalnega rock'n'rolla na tleh naše bivše države je nastala leta 1987 in se do začasne upokojitve leta 1995 uveljavila kot prvovrsten koncertni bend s tremi diskografskimi izdajami: Lussy, Foxxin' in Shake that Thing, ki ga odpira legendarna in slastno umazana priredba Jumpin' Jack Flash. Miro Kusačić, vokalist in kitarist skupine, z Messerschmitt nadaljuje v letu 2003, zasedbo pa zaokrožita Sašo Petković za bobni in Rusmin Obić kot basovski kitarist. Sledita izdaji Rockafe in Moonlight Starlight, skupina pa gostuje celo v Kanadi. Najbolj pa veseli dejstvo, da po devetnajstih letih še vedno zveni sveže in najstniško razposajeno. Max. Highway Rock, preverjen na lanskem Garage Explosionu!

MUŠKAT HAMBURG

Mariborska punk rock'n'roll skupina je bila ustanovljena leta 1996, v nespremenjeni zasedbi pa nastopa od leta 2003. Oznojila je že večino slovenskih in tudi nekaj tujih klubskih odrov, tokraten koncert pa je ena zadnjih priložnosti, da jo ujamete pred večno obljubljeno izdajo prvenca. Da pa ne bi razkrili preveč, bodo koncert izkoristili predvsem za promocijo materiala z druge plošče. Od tega bosta dve pesmi v angleškem jeziku, saj na ogled prihajajo predstavniki Manchester Uniteda, Lyona in skopskega Vardarja. No rest – my style!

JENIFEREVER (Švedska)



Jeniferever (ŠVE), 19.3. dvorana Gustaf, Pekarna - Maribor

Dvorana Gustaf bo v ponedeljek 19.3. gostila skupino Jeniferever, ki k nam prihaja v okviru najnovejše maratonske evropske turneje. Zasedbo mnogi opisujejo kot odličen švedski odgovor na Sigur Ros in The Appleseed cast, ne preseneča pa tudi da Jeniferever bivajo pod okriljem znane britanske založbe Drowned in sound (Kaiser Chiefs, Metric, Brett Anderson, Martha Wainwright, Emmy the great…). Vabljeni torej vsi ljubitelji ambientalnega indie post-rocka. VSTOPNINE NI!

Člani:

  • Kristofer Jönson (vokal, kitara)
  • Martin Sandström (kitara)
  • Olle Bilius (bas, klaviature)
  • Fredrik Aspelin (bobni)

Diskografija:

Iris (EP); Big Scary Monsters Record Label

Choose a bright morning (LP); Drowned in sound, 2006

The sound of beating wings (Single); Drowned in sound, 2006

www.jeniferever.com , www.myspace.com/jeniferever