torek, februar 27, 2007

MARŠ PARTIPARK, 2.marec 07 / BIANCA STORY (Švica), Zirkus (Slo)




Petek, 2. marec, dvorana Gustaf ob 22. uri

MARŠ PARTIPARK: koncert THE BIANCA STORY (Švica), ZIRCUS (Slo)

THE BIANCA STORY (Švica)
Švicarska zasedba THE BIANCA STORY nastane leta 2005 .
Štirje fantje in punca se naključno srečajo na umetniški šoli v Baslu. Kot sami pravijo s tem v svoji zgodovini obrnejo nov list papirja – prazen list, ki ga je potrebno šele popisat. Od tod tudi ime THE BIANCA STORY.
Prazen list papirja se je začel neverjetno hitro polniti, saj kmalu nastanejo
prve pesmi in koncerti. Zasedba se ne obremenjuje s svojim glasbenim izrazom. Igrajo to kar jim je všeč. Niso klasičen indie band, kakor bi jih mnogi radi označili, bi bilo preenostavno. Spogledujejo se z novimi in starimi tehnologijami, post rockom, new wave-om in še čim.
Zato je v njihovi godbi precej elektronike, hrupa, drznih prehodov, lepih melodij.Vsi člani benda so vokalisti, vsi se poigravajo s synthi in efekti.

Izstopata vokalistka ANNA z nežnim zasanjanim vokalom in pevec ter pianist SEAN .Oba se večkrat prepletata in dopolnjujeta.
Imajo že posnet material za prvenec, ki so ga miksali v Londonu s Timom Youngom (Queen).
THE BIANCA STORY so sveži in posebni, prav zato smo jih povabili na Maršev partipark 2.marca v dvorano Gustaf v Pekarni.

Dogodek, ki ga ne smete zamuditi.

http://www.thebiancastory.com/



Kot predskupina bodo nastopili domači ZircuS

Aleš Gangl: vokal, programiranje, mastermind
Max Gregor: kitara
Uroš Bračič: bobni

Obstajata le dve vrsti glasbe. Dobra in slaba. Dobra glasba ima to dobro lastnost, da navdihuje, sili k razmišljanju, podira in na novo postavlja družbene norme ter vabi medse vse voljne ustvarjanja in svobodomiselne ljudi. ZircuS se je rodil leta 2004. Živi v garaži in zažari na odru. Ni omejen z glasbenimi žanri. Je zbiratelj glasbe in filmofil. Opazi in pokaže stvari, ki jih drugi ne. ZircuS bo razvajal vaša čutila. ZircuS je tretje bitje z leve v prajuhi.
http://www.myspace.com/zircusband

Galerija La Vitrine predstavlja: Paul Destieu - Inside/ Out




PAUL DESTIEU
INSIDE / OUT

od sobote, 24.2.2007

do torka, 27.3. 2007,

odprto: 24 h



S ponosom vam predstavljamo cetrtega otroka galerijice La vitrine, ki si ga lahko ogledate od 24.2.2007 in vas bo navduseval do 27.3.2007. Tokrat se predstavlja mlad francoski umetnik Paul Destieu s svojim delom »INSIDE/OUT«.

Instalacija "INSIDE/OUT" , kjer se spretno prepletata fotografski in kiparski medij, se je razvila iz serije fotografij, ki so nastale na osnovi arhitekturnih kartonskih konstrukcij. Umetnik v omenjenem delu raziskuje vlogo fotografije v prostoru in se poigrava z nasprotjem dvodimenzionalnega in trodimenzionalnega prostora tako, da znotraj galerije ustvarja podobo navidezne pokrajine. Fotografija ene izmed konstrukcij je anarhicno razstavljena na delce in natisnjena na liste 300 A3 papirja ter ponovno sestavljena v prvotnih dimenzijah le-te. Skozi omenjeno raziskovanje Paul Destieu v svojem delu "INSIDE/OUT" namerno brišse in spreminja meje fotografskega prostora in se poigrava z govoricami razlicnih medijev.

La Vitrine je bila ustvarjena septembra 2006 v casu projekta mladinske izmenjave »Pekarna Green Refit«. Zgrajena je bila kot prvi korak evropskega umetniskega projekta La vitrine + Biennales z namenom razvijanja sodobne kulturne izmenjave. Vsak mesec bo v La vitrine razstavljal en evropski umetnik; globalni dogodek Biennales, ki bo združzeval vsa ze razstavljena dela (in se dela drugih umetnikov) pa bo potekal septembra 2007 v Hladilnici.
www.la-vitrine.eu

Sarita Zupanc


Lokacija: Pekarna, Maribor

Info: www.pekarna.org

ponedeljek, februar 26, 2007

Sporočilo za javnost Društva za podporo radiu Marš

ŠOUM naj imenuje predstavnike v svet zavoda radia MARŠ

Maribor, 26. februar 2007 – Društvo za podporo radiu MARŠ (Društvo) je v sredo, 21. februarja, na svojem občnem zboru sprejelo sklep, da soustanovitelja Zavoda Mariborski radio Študent – MARŠ (Zavod MARŠ) ponovno pozove k sestavi sveta zavoda. Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) je namreč edino telo, ki še ni opravila zahtevanih postopkov, potrebnih za konstitucijo nove sestave sveta, saj je prejšnjemu svetu potekel mandat. Člani Društva, pobudnika in soustanovitelja Zavoda Marš, so na občnem zboru obravnavali predlog ŠOUM za spremembe Akta o ustanovitvi Zavoda MARŠ). Predlog sprememb ustanovitvenega akta Zavoda MARŠ na občnem zboru Društva ni bil potrjen.

Društvo izjavlja, da se programsko delo Zavoda MARŠ ni uspešno tržilo, čeprav bi se lahko, kar je morebiti tudi bistveno vplivalo na poslovanje zavoda v zadnjem obdobju. Kot soustanovitelj Zavoda MARŠ, Društvo tudi prepoznava vrednost programa Radia Marš in označuje vzroke za trenutno kritično stanje kot vodstveni problem, zato se je bilo prisiljeno odločiti za sklep, ki lahko pomeni tudi tveganje, da ŠOUM kot drugi soustanovitelj odstopi od Pogodbe o medsebojnih pravicah, obveznostih in odgovornostih med ustanoviteljema Zavoda Mariborski radio Študent – MARŠ (Pogodbe med ustanoviteljema Zavoda MARŠ), sklenjene leta 2001 ob ustanavljanju obstoječega Zavoda MARŠ.

Partnerski odnos soustanoviteljev zapisan v sodnem registru

Sklepa o potrditvi predloga sprememb Akta o ustanovitvi Zavoda MARŠ društvo na občnem zboru ni sprejelo zaradi zaupanja v obstoječo programsko usmeritev Radia Marš, zapisano tudi v veljavnih temeljnih aktih Zavoda MARŠ in medijskem razvidu Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, ki izkazuje, da Radio Marš bistveno pokriva raznolike potrebe študentske in mladinske ter specializirane javnosti ter s tem izpolnjuje svojo vlogo pomembne medijske, izobraževalne in kulturne institucije v mestu Maribor.

Z vnovičnim pozivom želimo pozvati vodstvo Študentske organizacije v Mariboru, da izpolni svoje ustanoviteljske dolžnosti in v svet Zavoda Marš imenuje svoje predstavnike ter da se opredeli do predlogov društva za predstavnike javnosti, za katere je potrebno soglasje, oz. predlaga svoje kandidate za predstavnike javnosti. ” poziva predsednik Društva za podporo radia Marš, dr. Danijel Rebolj. Zavod MARŠ namreč od 20. oktobra 2006 ne deluje skladno z Zakonom o zavodih, saj posluje brez konstituiranega Sveta Zavoda MARŠ, organa upravljanja zavoda. Z neimenovanjem predstavnikov Študentska organizacija v Mariboru sistematično izčrpava človeške vire edinega radia s statusom študentskega posebnega pomena v Sloveniji.

Vztrajanje ŠOUM pri slabem poslovanju

Poziv k spremembam Akta o ustanovitvi Zavoda MARŠ zaključuje obdobje, v katerem je bilo po oceni Društva normalno delovanje Zavoda MARŠ vsaj okrnjeno, morda pa tudi onemogočeno. Potem, ko so pristojni organi obeh soustanoviteljev junija 2005 potrdili zadnje spremembe Akta o ustanovitvi Zavoda MARŠ, je namreč sledil niz dogodkov, ki so oslabili stabilnost delovanja zavoda in s tem ohromili razvoj medija, saj se je do danes zamenjala sestava celotne ekipe Radia Marš, razen poslovodnega organa Zavoda MARŠ.

K pogajanjem o spremembah Akta o ustanovitvi Zavoda MARŠ je Društvo pristopilo z namenom, da bi skupaj z drugim soustanoviteljem našli hitro rešitev, ki bi zagotovila čimprejšnjo programsko in finančno regeneracijo Zavoda MARŠ. V pogajanjih je Društvo večkrat izrazilo skrb nad poslovodstvom Zavoda MARŠ in tudi izrazilo pripravljenost, da soglaša z zmanjšanjem relativnega vpliva Društva, sodelavcev in javnosti v Svetu Zavoda MARŠ v prid ŠOUM pod pogojem, da ŠOUM pristane na čimprejšnje imenovanje v.d. direktorja in objavo razpisa za direktorja, saj je sedanjemu potekel mandat. Ocenjujemo, da v.d. direktorja Bojan Golčar v šestih letih ni izpolnil pričakovanj soustanoviteljev pri trženju in umeščanju Radia Marš v ciljno skupino študentov in mladih, ki ji je bil in ji je še vedno primarno namenjen. Tržna in kulturna priložnost za Radio Marš je zapolnjevanje vsebinske praznine v nacionalni in mariborski medijski krajini, ki pa je poslovodni organ v šestih letih ni uspel tržiti, opozarjanje na tovrstno poslovno perspektivo pa je bilo v okviru delovanja Sveta Zavoda MARŠ preslišano.

Društvo se torej zaveda odločitve, s katero je zavrnilo predlog ŠOUM za spremembe Akta o ustanovitvi Zavoda MARŠ, tudi v primeru, da bo ob morebitnem odstopu ŠOUM od Pogodbe med ustanoviteljema Zavoda MARŠ soočeno s posledico, da bo moralo Društvo nadomestiti 1/3 financiranja Zavoda MARŠ, torej delež sredstev, ki jih sedaj zagotavlja ŠOUM. Člani Društva verjamemo, da je tudi tako mogoče tržiti obstoječo programsko zasnovo in zagotoviti legalno delovanje Zavoda MARŠ ter nadaljno ohranitev Radia Marš kot pomembnega medija v Mariboru in Sloveniji. Vsekakor je potrebno opozoriti tudi na stališče Društva, da nesprejetje predloga sprememb Akta o ustanovitvi Zavoda MARŠ zagotovo ne pomeni vzpodbujanja ŠOUM k odstopu od Pogodbe med ustanoviteljema Zavoda MARŠ.

Za več informacij:

Društvo za podporo radiu MARŠ

http://www.drustvomars.org

petek, februar 16, 2007

PIZZICATO ORKESTAR v Gustafu, 3.marec 07 ob 21.00



Zavod Pekarna vas vabi na pocastitev polne lune s trubaci

Sobota, 3.marec 2007 ob 21:00 – Dvorana Gustaf

PIZICATO ORKESTAR - Makedonija


Mendo Selman – saksofon
Nusret Bajramov – prva trobenta
Ajnur Asanov – druga trobenta
Musli Asanov – bariton
Djengis Asanov – bariton
Kemal Sabanovski – tuba
Murat Useinov – tapan

Cas je ze bil, da v dvorani Gustaf mariborske Pekarne na oder ponovo stopijo juznjaski mojstri trube in uprizorijo freneticni balkansko obarvan delirij. Z odra bo kakih 100 kil ozvocenega in mestoma malce potolcenega medeninastega pleha brez usmiljenja napadlo nas slusni aparat, se prebilo do notranjih organov in zacasno odvzelo prostost najbolj plemenitemu med njimi. Opremljeni z malodane vampirsko eleganco crnobelih kostumov nas bodo muzicisti v ekstaticnosti trobilskih kresendov skusali odpihniti v crno nebo – v nebo, na katerem bo to noc kraljevala siroko nasmejana in - pazimo nase – misticna polna luna.

PIZICATO ORKESTAR je skupek rafiniranih romskih "barab" (baraba = odlicen glasbenik) iz Makedonije, ki so z resnejsim delom priceli v letu 1999. Orkester je ustanovil Meldo Selman, samouk na saksofonu in vecjezicnik – sedem jih govori. Kot je pri tovrstnih skupinah v navadi, so prve cekine priceli sluziti z igranjem na rojstnih dnevih in porokah – igrali so tudi na grskih in bolgarskih svatbah. Veliko slave so doma pozeli z vlogo in muziciranjem v razvpiti makedonski filmski uspesnici «BalkanKan«. Na prvem tekmovanju romskih pihalnih orkestrov Kumanovo truba fest oktobra 2006 so pobrali drugo nagrado zirije in prvo publike. V Sloveniji so med drugim nastopili tudi na Rock Otoccu in Soboskih dnevih 2006.

Njihova najodmevnejsa evropska koncerta sta bila na Szigetu poleti 2005 in v Dubrovniku 2006, spoznali pa so jih tudi nekateri severni evropski narodi. Letos so vkljuceni v ogromni gledaliski megaprojekt "Tito" hrvaskega reziserja Branka Brezovca, s katerimi bodo obredli Nemcijo, Italijo in nastopili tudi na zagrebskem Eurokazu.

Obeta se nam torej vroca sobotna noc, v kateri bomo dobili obilno porcijo odlicne trubaske godbe, eklekticen miks balkanskih, orientalskih in romskih ritmicnih poigravanj, po robovih tonov bogato okrasenih s stukaturami v obliki trilčkov . Mogoče tudi kaksno skladbo odigrano nazaj. Pripeljite s sabo svoje najdrazje, zgodaj zjutraj bomo druzno tulili v polno luno.

Marjan Ornik

Vstopnina: 6 eurov

Prisluhnete jim lahko na:
http://www.superstarorkestar.com/orkestar_pizicato/index.html

Več informacij

marjan@pekarna.org ali info@pekarna.org

tel. 02/ 300 78 70