sreda, oktober 20, 2004

Prvi festival dokumentarnega filma v Mariboru

Dnevnik,20.10.2004

Starejšemu vrstniku v ljubljanskem Cankarjevem domu se bo med 2. in 6. novembrom pridružil prvi mednarodni festival dokumentarnega filma v Mariboru. Festival z naslovom Dokumentarci v Mariboru - DokMa 2004, ki prav tako želi postati tradicionalen, je, kot je danes na predstavitvi v Ljubljani povedal njegov direktor Borut Wenzel, rezultat prizadevanj izpopolniti filmski spored v tem mestu. Glavni program, ki se ponaša z imeni, kot je Lars von Trier, bodo pospremili retrospektiva dokumentarcev iz držav nečlanic EU, filmi starejšega datuma v sekciji Veliki dokumentarci in ljubiteljski dokumentarci v sklopu Vzporednice. Festival bo od 3. do 5. novembra ponudil tudi delavnico o teoretskih osnovah te filmske zvrsti.

V glavnem programu je koordinatorka festivala Saša Goropevšek poleg danskega nominiranca za tujejezičnega oskarja Pet preprek Larsa von Trierja izpostavila nizozemski film Diakon smrti - Iskanje pravice v današnji Kambodži režiserja Jana van den Berga, avstrijsko-nemški film Spominki gospoda X - Življenje je film v režiji Arasha T. Riahija ter omnibus petih kratkih filmov Čez mejo, pri katerem je sodelovala tudi v Sloveniji živeča režiserka Biljana Čakič Veselič, njegova projekcija pa bo plod sodelovanja z graškim festivalom Diagonale. V glavnem programu bodo kot poseben del prikazani tudi avstralski animirani dokumentarci, med njimi trilogija Adama Eliota Stric/Bratranec/Brat.V sekciji Veliki dokumentarci, posvečeni nekoliko starejšim filmom, ki so pomembno vplivali na razvoj dokumentarnega filma, bo med drugim mogoče videti kratki film Popolni človek Joergena Letha, ki je bil podlaga za Trierjev film Pet preprek. Sklop MedRegionalna retrospektiva bo vključeval filme s Hrvaške, iz Bosne in Hercegovine ter Srbije in Črne gore, v njem bo s filmom Fant, ki se mu je mudilo ponovno zastopana Bojana Čakič Veselič. Vzporednice pa bodo prikazovale lokalno - mariborsko produkcijo, izbrano na razpisu.

Projekcije bodo na treh prizoriščih, v Pekarni magdalenske mreže, kinu Udarnik in Bukvarni, ob tem pa pričakujejo tudi nekaj gostov, na primer Arasha T. Riahija, Antonija Žalico, Borisa Mitiča, Sergeja Kreša in Srdjana Finka.

Festival DokMa organizirata Pekarna magdalenske mreže Maribor in PIFF - društvo za preoblikovanje družbene komunikacije iz Ljubljane.